Program
Hokej - 07.06.2023 19:41

Debuty Seattlu a Vegas povzbudili. NHL môže mať nový tím

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Najkvalitnejšia hokejová liga sveta by sa mala rozšíriť do Utahu. Ako potenciálny nováčik sa črtá Salt Lake City, ktorý by finančne pokryl Ryan Smith, americký miliardár, ktorý už má vo svojom portfóliu basketbalový Utah Jazz aj futbalový Real Salt Lake. Informáciu pôvodne priniesli na Twitteri niekoľkí insideri z prostredia profiligy, pričom záujem údajne nie je ligu rozšíriť, ale skôr sťahovať neprosperujúci celok. Voľba v tomto smere celkom jasne padá na Arizonu Coyotes.

"Kojoti" majú dlhšie problém nájsť nový domov v blízkosti Phoenixu potom, ako boli vysťahovaní z Gila River Areny. Cieľom je nájsť vyhovujúcu halu neďaleko, čo o 1100 kilometrov vzdialenom Salt Lakeu neplatí. Nováčikovia sú pred sezónou 2023/24 horúcou témou a netýka sa to len jedného mužstva. Okrem Utahu by NHL do svojho mesta rada vrátila aj Atlanta, ktorej Trashers uzavreli svoju históriu v roku 2011. V hre je aj dvojmiliónový Houston, rovnako športovo osvedčený región vďaka basketbalistom.

Ambície posmelil aj fakt, že najaktuálnejší dvaja nováčikovia potvrdili, že aj z tejto pozície sa dá mútiť voda. Vegas Golden Knights počas šiestich ročníkov svojho pôsobenia už trikrát postúpili do konferenčného finále a tento rok hrajú finále bojov o Stanley Cup, zatiaľ čo Seattle Kraken v druhom roku svojho fungovania postúpil medzi najlepšiu osmičku ligy.

Reči o Salt Lake City nie sú výstrelom zopár týždňov, ale pôda sa poctivo pripravovala dlhodobo. Dejisko olympijských hier 2002 hostilo niekoľko predsezónnych prípravných zápasov Los Angeles Kings, čo rozvírilo prvotné diskusie. Pôvodne sa hovorilo o AHL, z čoho téma rýchlo prekĺzla do "prečo nie hneď NHL?". Na fanúšikovské špekulácie nadviazali aj finančníci z regiónu a Ryan Smith sa dokonca už aj stretol s komisárom Garym Bettmanom. Pomôcť môžu aj "ambasádori" - rodáci z Utahu, ktorí prerazili v NHL. Takým je bývalý forward Trevor Lewis, krídelník Steve Konowalchuk, zadák Dylan Olsen či gólman Richard Bachman. Pridať môže aj argument s fungujúcim hokejovým tímom Grizzlies v ECHL.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora