Program
Hokej - 02.06.2023 14:24

Českého hokejistu čaká pôsobenie na piatom kontinente

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Český hokejista Nicholas Lang poňal svoju kariéru diametrálne odlišne ako je zvyčajné. Odchovanec Prostějova hral za dorast Dukly Jihlava či Znojma, následne zamieril do nižších súťaží v Amerike a rozhodol sa pre exotickejšiu kariéru. Zahral si na štyroch rôznych kontinentoch a v sezóne 2022/23 pribudne piaty. Čaká ho totiž anabáza v novozélandskom Canterbury a táto liga pribudne do zoznamu nezvyčajných pôsobísk ku Turecku, Egyptu, Litve, Islandu, Bulharsku či Litve.

"Mal som možnosť ostať cez leto v Prahe. Nevedel som, čo robiť a stratil som chuť. Ponuku z Nového Zélandu dostal Marek Malinský, ktorý však trénuje deti v New Yorku s Matyášom Kaškom. Ponuku som tak musel odmietnuť. Sme výborní kamaráti, poznáme sa veľa rokov a hrali sme spolu v štyroch krajinách. Dostalo sa to tak na stôl mne a všetci vedia, že ja som na tieto exotiky," vysvetlil pre Nova Sport, akou cestou sa dostal do radov Canterbury Red Devils, bronzového tímu z minulej sezóny. Na Novom Zélande sa hrá počas leta a tak to pre Langa bude forma prípravy na nový ročník.

V Kanade sa stretol s Novozélanďanmi aj Austrálčanmi a o miestnej kultúre aj športe vďaka tomu nejaké informácie má. "Určite sa chystám pozrieť na ragby. Strašne sa teším na ich nástup. Nikdy som ho naživo nevidel, takže neviem, čo od toho čakať. Populárny je tam aj kriket, ale aj na hokej vie prísť plná hala. Hoci kapacita je asi šesťsto ľudí," zažartoval na tému diváckej kulisy. V minulosti hral za Kaunas, Reykjavík, Ankaru, Sofiu aj egyptský Pharaohs. Severoafrická krajina pritom nemá oficiálny zväz ani ligu, IIHF ju nikde neeviduje a preto z tohto pôsobiska nemá vedené žiadne štatistiky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora