Program
Hokej - 21.05.2023 18:51

Roztrieštenie ligy je veľký problém, varuje funkcionár IIHF

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Turbulentné dianie v slovenskej hokejovej lige eviduje aj Medzinárodná hokejová federácia a dvíha pritom varovný prst. Už dlhšie sa v médiách objavujú špekulácie o tom, že by na Slovensku mohli súbežne prebiehať hneď dve "najvyššie" súťaže, pričom dva najlepšie tímy histórie a zároveň dvaja najaktuálnejší domáci šampióni už nebudú hrať vzájomné zápasy a pôsobiť budú vo dvoch odlišných súťažiach. To už na počutie ku skvalitneniu našej klubovej scény nepovedie, a to je už dlhšie na hranici európskeho záujmu. Spomenúť stačí Champions Hockey League, v ktorej sa naše tímy objavujú nepravidelne a pokiaľ aj áno, veľký úspech zväčša nezaznamenajú.

Franz Reindl je bývalým nemeckým hokejistom, neskôr prezidentom Nemeckej hokejovej federácie a dnes členom Rady Medzinárodnej hokejovej federácie. Pre TASR zaspomínal na 90. roky, kedy sa podobný konflikt riešil aj v Nemecku a vznikla súkromná DEL s uzavretou osemnástkou mužstiev. Tri z nich po prvej sezóne skrachovali a po dvoch rokoch fungovania už bola stabilita ligy veľmi slabá, na čo reagoval zväz povýšením druhej najvyššej súťaže na najvyššiu. V krajine tak bolo možno získať titul majstra Nemecka vo dvoch rôznych súťažiach a celá situácia vyústila do vypadnutia reprezentácie do 1A divízie na MS 1998. "Ak sa triešti liga, strácate energiu, peniaze i samotný program ligy ako takej. Pre nemecký hokej to bolo veľmi nevýhodné," zaspomínal si na toto obdobie.

Účastník deviatich MS a troch zimných olympiád zasvätil hokeju prakticky celý život a zažil rôzne momenty. V roku 2014 sa podpísal pod vyriešenie nemeckého sporu a ligy opäť zjednotil. "Keď som bol na čele zväzu v roku 2014, našli sme s klubmi spoločné riešenie a spojili sme sa. Dvadsať rokov sme boli roztrieštení a verte mi, nebolo to dobré. V tejto chvíli sme zjednotení a ak sa chce niekto separovať, nie je to dobré riešenie. Federácia ma zodpovednosť za ligu, jej chod ako taký. Okrem iného ma na starosti aj ligu žien, rozhodcov, vychováva trénerov. Myslím si, že slovenský hokej zažíva úspešné časy. Miro Šatan má triezvy pohľad na vec, vidí aj smerovanie vášho hokeja do budúcna. Rozdeliť sa by nebolo dobré riešenie. Moje odporúčanie je zostať jednotní, nedeliť sa," odkázal na Slovensko.

Nemecká hokejová liga dnes už spadá pod zväz a platí mu nemalú sumu za licenciu. Reindl netvrdí, že to je jediné možné a nemenné riešenie. Či už je systém nastavený na základe zmluvy so zväzom alebo je ním liga priamo riadená, obe sú dobré. Vytvorenie novej súťaže však zmysel nedáva, napríklad už len pre vzťah so samotnou IIHF. HC Košice by v jej očiach nebol tímom zastrešeným SZĽH, čiže by tento tím nemal právo štartovať v Lige majstrov. Podobné problémy môžu vznikať pri akejkoľvek medzinárodnej akcii, keďže by PHL nemala zmluvu s domácim zväzom a tím pádom ani Medzinárodnou federáciou.