Program
Hokej - 12.05.2023 16:02

Špecifická spomienka na Nagano. Cez šampionát odpremiérujú komédiu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

22. február je pre český hokej ikonický dátum a pri tejto príležitosti si kluby, zväz aj fanúšikovia radi pripomínajú finálový olympijský triumf nad Ruskom v Nagane. Priestor na spomenutie zlatého úspechu však naši susedia majú pri akejkoľvek hokejovej reprezentačnej akcii a v súvislosti s Majstrovstvami sveta 2023 to bude mať kinematografickú podobu. So štartom šampionátu sa do kín dostáva retrokomédia Deti Nagana, ktorá opisuje príbeh toho, ako môže národný tím inšpirovať mládež vstať z gauča a zrodiť sa tak môže nový Hašek, Jágr, Reichel alebo Ručinský.

Film je vložený do atmosféry 90. rokov a podpísaná je pod ním spoločnosť Bontonfilm. Nadšený mladý fanúšik Dominik po olympijskom zlate dá do kopy partiu kamarátov a odvážna výzva rapídne zlepší ich techniku, šikovnosť aj sebavedomie. "Okrem hokeja a plnenia snov je film Deti z Nagana aj o priateľstve, láske a rodičovstve. Chlapci riešia problémy v škole i doma a Dominikovi ide pri hokeji hlavne o to, aby sa zapáčil dievčaťu od susedov," dodal scenárista a režisér Dan Pánek.

Hynek Čermák, stvárňujúceho bývalého extraligového hráča, partiu chlapcov vezme pod svoje krídla a začne ich koučovať. Z ďalších známych hereckých mien sa možno tešiť na Kláru Issovú, Otakara Brouseka, Taťjanu Medveckú či Simonu Babčákovú. Minirolu stvárni aj Dominik Hašek, skutočný strojca hokejového úspechu, ktorý stojí za pozadím tohto fiktívneho príbehu. Dátumová symbolika sa netýka premiéry, ale začiatku natáčania. Prvá klapka totiž padla presne 22. februára 2022, čiže na 24. výročie zlata. Film trvá 98 minút, čo je ročník konania naganskej olympiády.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora