Program
Hokej - 02.05.2023 14:07

Základom bol silný kolektív. O ročníkoch 2004 a 2005 ešte bude počuť

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Hokejová dorastenecká reprezentácia môže hodnotiť Majstrovstvá sveta 2023 ako vydarené, hoci ostala bez cenného kovu. Naši mladíci v boji o bronz podľahli Kanade 3:4 po predĺžení, pričom ešte 70 sekúnd pred koncom riadnej hracej doby boli vo vedení. Cenné kovy z tejto vekovej kategórie ostali dva - z rokov 1999 a 2003, ale semifinálová účasť po dvadsiatich rokoch je určite veľkým pozitívom, na ktoré sa bude spomínať. Obligátne reči o mladom tíme sa síce mnohým môžu zunovať, no ročníky 2004 a 2005 môžu ešte nášmu hokeju robiť radosť veľmi dlho. Na Hlinka Gretzky Cupe 2021 získali striebro a pridali k nemu "zemiakovú medailu" zo šampionátu 2023.

"Boli sme v súboji o bronz Kanade dôstojným a vyrovnaným súperom. Verili sme do poslednej chvíle, že medailu získame. Tomuto tímu nemôžem nič vytknúť. Bola to skvelá partia chalanov, ktorá si šla za vytýčeným vysokým cieľom. Odohrali sme vďaka tomu skvelý turnaj s vášňou, túžbou aj rýchlosťou, hoci nás mrzí, že nie je medaila," poznamenal po poslednom zápase na turnaji tréner Tibor Tartaľ, v ktorom ešte prevládalo sklamanie po dvoch tesných prehrách s "javorovými listami", keďže v Porrentruy aj v Bazileji sme padli rovnakým pomerom gólov. Osemnásťročný kapitán, obranca Maxim Štrbák, hľadal po prehre s Kanadou aj pozitíva: "Je to veľmi bolestivé. Nemáme byť však prečo sklamaní, pretože sme nechali na ľade všetko. Bol to výborný zápas, bojovali sme do poslednej sekundy a ukázali sme všetkým na svete, že tu nie sme len tak. Bojovali sme jeden za druhého a to nám nik nevezme. Ja som na tento tím veľmi hrdý a možno si náš úspech uvedomíme až s odstupom niekoľkých dní,"

Náš center Dalibor Dvorský sa stal s bilanciou 8+5 šiestym najproduktívnejším hokejistom majstrovstiev. V kľúčovom zápase na seba vzal ťarchu proti Nemecku, strelil dôležitý gól vo štvrťfinále Fínom a našu vlajku presným zásahom vztýčil aj v boji o tretie miesto. "Veľmi ťažko sa hľadajú slová po tejto prehre. Mali sme to na dosah, bohužiaľ to nevyšlo. Mohli sme v predĺžení viackrát rozhodnúť, ale gól dal napokon súper," povzdychol si. Účinkovanie našich reprezentantov krátko po turnaji ocenil aj prezident SZĽH Miroslav Šatan. "Rád by som poďakoval trénerskému štábu a zagratuloval aj hráčom za turnaj a výborný výsledok. Aj keď štvrté miesto zrejme nie je to, čo chceli dosiahnuť a určite chceli viac. Chýbal im malý kúsok na to, aby dosiahli na medailu. Napriek tomu si myslím, že po období, keď sme neboli v najvyššej kategórii, sme sa uviedli veľmi dobre. Generácia týchto hráčov je prísľubom do budúcna, z čoho sa veľmi tešíme," povedal novinárom.