Program
Hokej - 30.04.2023 17:51

Dosiahli sme najlepšie umiestnenie od roku 2003

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Majstrovstvá sveta hokejistov do 18 rokov vo švajčiarskom Bazileji a Porrentruy sa v našej histórii zapíšu medzi tie vydarenejšie. Mladí Slováci si po dvadsiatich rokoch zahrali semifinále turnaja a v ňom zvádzali tuhý a tesný boj s vysoko favorizovanou Kanadou. Historicky tretí cenný kov zo šampionátu tejto vekovej kategórie po prehre 3:4 po predĺžení nepribudol a ten najaktuálnejší ostáva z roku 2003, kedy sa hralo v ruskej Jaroslavli.

Kanadská reprezentácia do osemnásť rokov nezbiera medaily s takou pravidelnosťou, ako v juniorke či na seniorskej scéne. Na rozdiel od USA, Fínska, Ruska a Švédska, jej doterajšie účasti na MS priniesli počet medailí, spočítateľný na prstoch dvoch rúk. Aktualizovaná bilancia vyznieva 4-1-4. Aj na tohtoročnom turnaji si vybrala slabšie momenty, najmä v podobe dvoch prehier so Švédskom, ktorému podľahla v skupine 0:8 a v semifinále 2:7. S našimi reprezentantmi si "javorové listy" v skupine poradili 4:3.

Vtedy vyslali takmer dvojnásobok striel na bránku, kým súboj o tretie miesto priniesol vyrovnanejší boj. Dalibor Dvorský v čase 38:45 vyrovnával na 1:1, ale do konca druhej tretiny sa súper vrátil do vedenia. V treťom dejstve Peter Císar a Daniel Alexander Jenčko poslali Slovákov do vedenia. 71 sekúnd pred treťou sirénou však Kanaďania vyrovnali a v predĺžení rozhodli o víťazstve 4:3.

Od roku 2004 bolo najlepším umiestnením slovenských dorastencov piate miesto, ktoré dosiahli hneď dvakrát. Okrem toho však končili o poznanie horšie a hneď dvakrát vypadli do nižšej výkonnostnej kategórie. Z nej sa tím Ivana Feneša posunul len minulý rok a ako "nováčik" zanechal skvelý dojem. Z päťčlennej základnej skupiny sme postúpili z tretieho miesta, keď sme okrem Nemcov nechali za sebou aj český tím. Vo štvrťfinále naša družina pokorila Fínsko 3:2, v semifinále nestačila na USA 1:7 a v boji o tretí najhodnotnejší kov zviedla s Kanaďanmi veľmi zaujímavý zápas s prehrou v extratime. O titul majstra sveta sa pobije Švédsko s USA.