Program
Hokej - 28.04.2023 18:07

Mladí Slováci sú si vedomí kľúčových vecí v zápase s USA

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Po dvoch desaťročiach si naša hokejová omladina zahrá semifinále dorasteneckých majstrovstiev sveta. Zverenci Tibora Tartaľa sa doň prebili nečakaným štvrťfinálovým víťazstvom nad Fínskom 3:2 a pred sebou má stretnutie so Spojenými štátmi americkými. Známy a na sociálnych sieťach sledovaný zámorský expert Tony Ferrari verejne predniesol myšlienku, podľa ktorej je v slovenských silách šokovať aj svojho semifinálového soka. Američania sú pritom 18násobnými medailistami z MS tejto vekovej kategórie a v pozícii popredného ašpiranta na zlato cestovali aj do Švajčiarska. Zo štyroch skupinových zápasov mali skóre 37:6, pričom Fínov zdolali o 8:4 a Švajčiarom nadelili "desiatku". Vo štvrťfinále zdolali Čechov 4:1.

"Slováci budú potrebovať, aby Urban zopakoval výkon zo štvrťfinále alebo podal ešte lepší, ak chcú pomýšľať na spomalenie amerických útočníkov. Smith, Perreault a Leonard boli doposiaľ nezastaviteľní. Ak ich aj Slováci zastavia, americkí útočníci z druhej a tretej vlny budú zrejme nad ich sily. Američanom by pomohol aj taký dobrý výkon brankára Treya Augustina, aké predvádzal počas celého turnaja. Slovákom musí vyjsť veľa vecí, aby mohli zvíťaziť. Raz už však prekvapili, tak prečo nie znova?" zamyslel sa Ferrari pred zápasom. Bookmakeri vidia naše šance s kurzom 10,50.

Predošlé dve účasti v semifinále osemnásťroční Slováci zmenili na cenný kov. V Nemecku 1999 to bol bronz a v Rusku 2003 striebro. V prvom prípade sa medzi kľúčových hráčov nášho výberu zaradil Marián Gáborík, Marcel Hossa, Tomáš Starosta či Milan Bartovič. O štyri roky neskôr to bolo väčšie prekvapenie s partiou hráčov ako Štefan Ružička, Branislav Fábry, Jaroslav Markovič, Andrej Meszároš a Jaroslav Halák. "Je to skvelý pocit, že slovenská osemnástka je po dvadsiatich rokoch v semifinále majstrovstiev sveta. Je to však aj zaväzujúce. Štvrťfinále bolo až prekvapujúco také ako sme si naplánovali. Mali sme dobré rozhodnutia, čo sa týka zmien formácií. Rozdelili sme dobre ofenzívne a defenzívne úlohy. Môj asistent Michal Dostál skvele pripravil bekov na to, čo ich čakalo. Chceli sme eliminovať streľbu a bloky Fínov, aby beci hrali viac na modrej čiare a viac si verili. Brankár Samo Urban je skvelý od prvého zápasu. Potvrdzuje, že je to srdce tímu. Chalanom sme hovorili, že všetko to, čo sa nám doteraz stalo, využijeme. Povedali sme si, že päťminútová presilovka, ktorú sme dostali v súboji s Nemcami, bola z nejakého dôvodu - aby sme mali zápas proti Fínom a zvládli ho," povedal tréner Tibor Tartaľ pre web SZĽH.

Naši chlapci si na celom turnaji zakladajú na dobrom pohybe a silných tretích tretinách. Tá sa síce proti Fínsku počtom gólov neprejavila, no opäť nás podržal výborný brankár a uspeli sme napriek extrémne negatívne vyznievajúcej štatistike streľby 16:56. Drží nás výborný Dalibor Dvorský, ktorý má po piatich zápasoch bilanciu 6+5. Viac ako bod na zápas má v štatistikách aj Juraj Pekarčík a Adam Cedzo. "Bolo to po emociálnej stránke veľmi hore-dole. Zápas sme zahrali parádne. V obrannej tretine sme hrali výborne a Urby (brankár Samuel Urban, pozn.) nás podržal, fakt chytal neskutočne. Vďaka nemu sme podľa mňa zvíťazili. V porovnaní zo zápasmi v skupine proti favoritom sa nám podarilo hrať oveľa lepšie v obrane a preto sme uspeli vo štvrťfinále. Popri tom sme boli efektívni a dali sme z mála šancí tri góly. Toto bude dôležité aj v semifinále," vyzdvihol tím Dvorský.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora