Program
Hokej - 27.04.2023 17:39

Slovensko po dvadsiatich rokoch v semifinále majstrovstiev sveta!

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Naša hokejová reprezentácia do 18 rokov pripravila na svetovom šampionáte vo Švajčiarsku obrovskú senzáciu, keď vo štvrťfinále zdolala Fínsko 3:2 a postúpila medzi kvarteto najlepších tímov turnaja. Nič na tom nezmenilo ani 56 striel na bránku, ktoré severania vyslali na brankára Samuela Urbana. Víťazný gól stretnutia šiel do štatistík Adama Cedza, ktorý v polovici zápasu poslal náš tím do vedenia o tri góly a následne to bolo o zvyšujúcom sa tlaku súpera. V 46. minúte sa náskok scvrkol na jediný gól a desať sekúnd pred koncom priniesol obrovský fínsky nápor zníženie na konečný jednogólový rozdiel.

Duel sme sledovali na JOJŠPORT. 

V tejto vekovej kategórii sme do semifinále MS postúpili naposledy v roku 2003. Partia s Halákom, Meszárošom, Ružičkom či Draveckým vtedy pokorila Českú republiku aj Rusko 2:1 a vo finále nestačila na Kanadu. Na tohtoročných majstrovstvách sveta sa zverenci Tibora Tartaľa predstavili ako nováčik a v elitnej kategórii sa objavili po troch vynechaných ročníkoch. Po skupinovom skalpe Česka a kľúčovom zápase proti Nemecku sa triumf nad Fínmi zapísal medzi ďalšie skvelé výsledky tejto generácie. Popri vyše 96-percentnom výkone brankára Urbana zaujal trojbodový Dalibor Dvorský (1+2), vyhlásený za zápasového MVP, Juraj Pekarčík s dvomi asistenciami a Adam Cedzo s bilanciou 1+1. Okrem spomenutých si gól pripísal aj Patrik Masnica.

"Bol to neuveriteľný zápas. Dlho sme to držali bez gólu, no na konci Fíni začali viac kúsať. V samom závere to bol boj a trápili sme sa, ale stálo to za to. Každý súper má v semifinále svoju kvalitu, ale hrá sa od 0:0 bez ohľadu na to, proti komu nastúpime," povedal po zápase pri našom mikrofóne gólman Samuel Urban. Ďalší emotívny záver s úspešným koncom zhrnul aj kouč Tibor Tartaľ: "Úžasné emócie aj záver. Máme najsilnejšie a najrýchlejšie tretie tretiny, čoho sme si boli vedomí. Vystihli sme správny moment na zmenu formácií a prerozdelenie defenzívnych a ofenzívnych úloh. Dôležité bolo necúvať a držať si svoju rýchlosť. Boli to podobne nervózne chvíľky v závere ako proti Nemecku, ale máme dostatočné sebavedomie a razíme si cestu,

Slovenský tím je druhým istým semifinalistom na dorasteneckom šampionáte. Istotu postupu si pred nami zabezpečili Spojené štáty americké, ktoré zdolali Česko 4:1 a s najväčšou pravdepodobnosťou budú našim semifinálovým súperom. O ostávajúce dve miestenky sa pobije Kanada so Švajčiarskom a Švédsko s Lotyšskom. Kľúčom pre zloženie semifinálových dvojíc je nasadenie renkingovo najsilnejšieho tímu proti najslabšiemu. Američanom sa vyhneme teda len v prípade, že by Lotyši šokujúco prešli cez Švédsko.