Program
Hokej - 27.04.2023 12:18

Marián Hossa sa rozlúči s kariérou 18. augusta v Trenčíne

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: JOJŠport/TASR
Bývalý slovenský hokejista Marián Hossa sa rozlúči s kariérou 18. augusta na trenčianskom Zimnom štadióne Pavla Demitru v spoločnosti niekdajších spoluhráčov z NHL. Na rozlúčkovom stretnutí "Goodbye Game" sa zúčastní aj bývalý švédsky obranca a štvornásobný víťaz Stanleyho pohára Nicklas Lidström, okrem neho sa predstavia aj český útočník Martin Havlát či americký obranca Dustin Byfuglien. Zo slovenských hráčov oficiálne potvrdili účasť Zdeno Chára či Peter Bondra. Marián Hossa o tom informoval vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Duel bude možné sledovať aj na JOJŠPORT.

"Je to niečo také, čo nemá šancu slovenský fanúšik zažiť. Jasné, že počas MS tu boli zaujímavé mená. Možno práve tí hráči, ktorých fanúšikovia sledovali v NHL a nemali možnosť prísť do USA, tak teraz sa snažíme, aby práve ich mohli uvidieť. Síce už po kariére, ale stále sú to osobnosti, ktoré sú v Sieni slávy. Niektorých dresy visia pod strechou štadióna," uviedol člen Hokejovej siene slávy v Toronte (HHOF).
Medzi najväčšie potvrdené mená patrí Lidström - štvornásobný víťaz Stanleyho pohára v drese Detroitu, sedemnásobný víťaz Norisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL, olympijský šampión z Turína 2006 a takisto člen HHOF. "Je to legendárne a veľké meno. Volal som s ním a povedal, že veľmi rád príde. Mňa to veľmi potešilo. Ak by mu do toho prišlo niečo rodinné, čím nemyslím dovolenku, ale niečo vážne, tak s ním môžeme počítať," potvrdil Hossa.
Spomedzi najväčších slovenských hokejových osobností sa na zápase v Trenčíne zúčastní Zdeno Chára: "So Zdenom som sa rozprával pár dní dozadu. Povedal, že bude v tom čase na Slovensku. Odbehol dlhý maratón a plánuje ďalšie veľké veci. Bol som prekvapený, aj keď nie natoľko, keďže poznám, aký je veľký ´dríč´. Povedal, že veľmi rád príde, čo ma potešilo, pretože viem, že Zdeno na exhibíciách skôr nehráva," povedal Hossa o bývalom slovenskom obrancovi.
Celkovo má byť oslovených 33 hráčov, z toho traja brankári. V menoslove budú prevažne bývalí spoluhráči Mariána Hossu z jeho pôsobísk v zámorskej profilige: "Napísal som si zoznam hráčov, s ktorými som prežil najviac, utkveli mi v pamäti a sme stále v kontakte. Začal som oslovovať hráčov. Ešte som neoslovil všetkých, ktorých mám v pláne. Počítame aj s tým, že nie všetci budú môcť prísť. Do akcie zostáva tri a pol mesiaca, a tak niekto môže prisľúbiť účasť a niečo do toho môže prísť. Verím, že z tých, čo potvrdia účasť, tak 90 percent príde."
Medzi oslovených hráčov patrí aj dlhoročný kapitán Chicaga Blackhawks Jonathan Toews. "S Johnym som mal zaujímavú debatu. On si zoberie čas na rozmyslenie, váži si to. Momentálne však bude záležať na tom, či bude pokračovať v kariére. Keď sa rozhodne skončiť, tak bude mať viac času, potom je vyššia šanca, že príde," povedal Hossa.
Zápas bude mať tiež charitatívny rozmer, po jeho odohratí jednotliví hráči podpíšu svoje špeciálne dresy a tie poputujú do dražby: "Cieľom je pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú." Okrem člena Hokejovej siene slávy Lidströma je v hre aj niekoľko ďalších zaujímavých mien z bývalého kádra Detroitu Red Wings. "Mal som rozhovory aj s ďalšími hráčmi, ktorí pôsobili v Detroite. Debata bola pozitívna, nechcem však tlačiť na pílu. Ak tam nebudú mať nič, radi prídu. V druhej vlne povieme ďalšie mená," povedal Hossa, ktorý v drese "červených krídel" odohral sezónu 2008/2009 a s tímom absolvoval neúspešnú finálovú sériu o Stanleyho pohár proti Pittsburghu Penguins (3:4). V tom čase pôsobili v Detroite napríklad Rus Pavel Dacjuk či početná švédska enkláva, na ktorej čele stáli okrem Lidströma aj Henrik Zetterberg či Johan Franzén.
Účasť Hossovho bývalého spoluhráča z Chicaga Patricka Kanea komplikuje fakt, že tridsaťštyriročný Američan je stále aktívny hráč. Po šestnástich rokoch strávených v drese "jastrabov" bojuje v play off za New York Rangers: "Zatiaľ som s ním nevolal. Je to pochopiteľné, keďže hrá play off. Počkám si, samozrejme, bolo by to obrovské meno, ale zrejme bude chcieť stráviť čas s rodinou. Už chalanov poznám, preto nemám veľké oči, ale za opýtanie človek nič nedá. Som opatrný a idem na to s pokorou. Budem rád, keď vyjde aspoň polovica mien."
Medzi oficiálne potvrdených hráčov patrí aj trojnásobný víťaz Stanleyho pohára Švéd Nicklas Hjalmarsson, ktorý spolu s Hossom pôsobil v Chicagu. Ďalšie mená chce organizátor akcie prezradiť neskôr. "Chceme to urobiť do poslednej chvíle atraktívne tým, že zostavy nebudú vopred jasné. Stane sa tak približne dve hodiny pred zápasom. Celé by sa to malo udiať na trenčianskom Mierovom námestí, kde bude urobená obrovská fanzóna. Všetci zúčastnení hráči sa objavia na pódiu a žrebovaním loptičiek sa určia tímy. Nechceme dávať hneď teraz všetky mená von," poznamenal agent a organizátor akcie Peter Neveriš.
Predaj vstupeniek sa spustí vo štvrtok 27. apríla vo večerných hodinách prostredníctvom predajnej siete Ticketportal. Bude rozdelený na vlny, v prvej pôjde do predaja 1000 vstupeniek. Organizátori už prezradili aj ceny vstupeniek. Na sedenie bude stáť jeden lístok 81 eur, na státie 49 eur.
Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora