Program
Hokej - 26.04.2023 22:57

Humenné vyhralo siedmy finálový zápas a ovládlo SHL

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth, redakcia | Zdroj: JOJŠport

Víťazstvo v druhej najvyššej súťaži a s ním právo štartovať v extralige pre sezónu 2023/24 si vybojoval tím HC 19 Humenné. Tretí celok zo základnej časti v sedemzápasovom boji nečakane zdolal Žilinu a tá sa teda ani na tretí pokus neprebila o súťaž vyššie. Po finálovej prehre so Spišskou Novou Vsou a následnej nezvládnutej baráži proti Liptovskému Mikulášu bola tento rok extraligová cesta otvorenejšia, no nájazdová dráma v poslednom dueli série poslala ďalej východoslovenský celok. Humenčania vyhrali 3:2, pričom rozhodujúce nájazdové zakončenie šlo do štatistík Martina Lenďáka. Väčšina päťtisícovej kulisy na Považí ostala sklamaná, rovnako ako pri februárovom finále Joj Šport Slovenského pohára, ktorý rozhodlo predĺženie.

Zaujímavosťou siedmeho finále je fakt, že za 80 minút hry neposlalo rozhodcovské duo Baluška - Konc na trestnú lavicu ani jedného hokejistu. Po riadnom hracom čase nasledovalo dvadsaťminútové predĺženie vo formáte troch proti trom, no aj v ňom brankári Roman Durný a Patrik Romančík vytasili niekoľko dôležitých zákrokov. Vlci v zápase viedli 1:0 aj 2:1, no oba tieto náskoky stratili. Nájazdovým tromfom HC 19 bol obranca Lenďák, ktorý svoj pokus demitrovským spôsobom premenil vo štvrtom zápase série a jediným úspešným zakončovateľom bol aj v stredu. Za prvý z kúskov si po finále prebral ocenenie za najkrajší gól sezóny.

Celok od Laborca oslavuje najväčší úspech v klubovej histórii a najvyššiu súťaž by mali hrať budúci rok opäť štyri východoslovenské tímy. Náhradou za vypadávajúci Prešov totiž je práve HC 19 Humenné. Ako pripomína web Hockey Slovakia, žilinský ľad akoby tímom z tohto regiónu prial. V roku 2019 Žilinčanov cez baráž z najvyššej súťaže vyprevadila Dukla Michalovce, následne si postup medzi elitu práve na úkor Vlkov vybojovali Spišiaci a Humenné rozšírilo túto "tradíciu". "Hodnotenie celej sezóny nemôže byť iné ako vynikajúce. Celý čas sme dokazovali, že hokej hrať vieme a sme výborný kolektív," žiaril po stretnutí asistent hosťujúceho trénera Ivan Boržík. Jeho tím sa nevyhol slabším momentom, ale vysoký štandard si dokázal udržať. "Chlapci neprestávali veriť. Aj po prehrách verili, že ešte povieme posledné slovo. Už vo februári bola cesta po pohári veľmi dlhá, ale táto bude zrejme ešte o veľa viac," dodal s úsmevom.

"Levi" majú za sebou veľmi dobrú sezónu. Po minuloročnom štvrťfinálovom vypadnutí sa podarilo káder stabilizovať, posilniť a poskladal sa tak jeden z ašpirantov na medailu. Počas sezóny natiahli šnúru siedmich či deviatich víťazných zápasov a dlho okupovali prvé miesto. Na prelome kalendárnych rokov si vybrali slabšie obdobie, pre ktoré sa pred nich dostala Žilina aj Dubnica, no po výsledku play-off to príliš mrzieť nemusí. Východniari vyhrali nad Modrými Krídlami Slovan aj Martinom zhodne 4:2 na zápasy a vo finále pokorili Žilinu pomerom 4:3. Ide len o druhú získanú medailu v SHL. Po striebre z roku 2006 má táto prestížnejší odtieň.

Sumár finále Tipos SHL 2022/23:
Vlci Žilina - HC 19 Humenné 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)
 Góly: Halama, Rehák - Borov, Lačný, Frič, Lenďák, Lačný
Vlci Žilina - HC 19 Humenné 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)
 Góly: 3 Halama, 2 Varga, Sýkora, Jakubík
HC 19 Humenné - Vlci Žilina 2:1 (0:0, 2:1, 0:1)
 Góly: Lačný, Krajňák - Koyš
HC 19 Humenné - Vlci Žilina 4:3sn (1:2, 1:0, 1:1 - 0:0, 1:0)
 Góly: Trandin, Safaralejev, Vrábeľ, Markuš - Grebenščikov, Macek, Mráz
Vlci Žilina - HC 19 Humenné 9:1 (2:1, 6:0, 1:0)
 Góly: Varga, Paukovček, Mráz, Melcher, Růžička, Sýkora, Macek, Jakubík, Rehák - Ťavoda
HC 19 Humenné - Vlci Žilina 1:2pp (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1)
 Góly: Safaralejev - Paukovček, Pohl
Vlci Žilina - HC 19 Humenné 2:3sn (1:0, 0:0, 1:2 - 0:0, 0:1)
 Góly: Sýkora, Mráz - Trandin, Safaralejev, Lenďák

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora