Program
Hokej - 24.04.2023 21:14

Štvrťfinále nám neunikne! Opäť to bola silná tretia tretina

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Naše hokejové mužstvo do 18 rokov nebude chýbať vo štvrťfinále Majstrovstiev sveta 2023. Rozhodlo o tom pondelkové večerné víťazstvo nad Nemeckom 6:4, ktoré nás navyše priebežne usadilo na treťom mieste základnej A-skupiny. Zažiaril Dalibor Dvorský, ktorý strelil štyri naše góly a na jeden asistoval. Z neho nás ešte môže zosadiť Česko, ktoré v posledný hrací deň skupinovej fázy hrá proti Kanade. O miestenku do play-off nás to však s určitosťou nepripraví a rozhodne len o tom, proti komu si play-off zahráme. Nemecký tím si v Porrentruy zahrá sériu na dve víťazstvá o zotrvanie v elitnej kategórii a súperom mu bude horší z dvojice Lotyšsko - Nórsko.

Slovákom opäť pomohla výborná tretia tretina. Zaostávali totiž 1:2 aj 2:4 a do tretej časti hry šli s jednogólovým mankom. Potom však prišli tri naše presné zásahy, vrátane poistky do prázdnej bránky. Posledná dvadsaťminútovka priniesla najkvalitnejší úsek hry v zápase so Švédskom a proti Kanaďanom sme ju dokonca získali na našu stranu. V porovnaní so spomenutými dvomi zápasmi síce je nášmu tímu čo vytknúť a škrela nás najmä disciplína, keďže sme nazbierali až päť vylúčení. Bol to však zákrok Luu Niehusa na Juraja Pekarčíka päť minút pred koncom, ktorého päťminútový trest sme využili na dva góly.

"Vybrali sme si slabšiu chvíľu, bohužiaľ, práve v tomto zápase. Niekedy sa nedá povedať, prečo sa stratí mentalita. Treba však mať lídrov, ktorých sme dnes mali a klobúk dolu pred Daliborom. Zápas mal veľa momentov, v ktorých sa mohol rozhodnúť. My sme tomu šli napred, verili sme, že to zvládneme a aj na mítingoch sme si prízvukovali, že na to máme. Niekedy musí zasiahnuť aj vyššia moc, a to bol ten päťminútový trest," zhodnotil zápas pred našimi kamerami narodeninový oslávenec tréner Tibor Tartaľ.

Mimoriadnym výkonom sa blysol Samuel Urban, ktorý kryl 23 streleckých pokusov súpera, poradil si s trestným strieľaním kapitána Edwina Tropmanna a zachránil naše mužstvo pri viacerých obrovských šanciach súpera. Veľkú zodpovednosť na svoje ramená vzal aj náš turnajový top prospekt Dalibor Dvorský, ktorý si často pýtal puk, nebál sa zakončovať, bol viditeľný a skončil s bilanciou 4+1. Svoju turnajovú bilanciu tak vylepšil na sedem kanadských bodov. Nestratil sa ani Juraj Pekarčík, ktorý raz skóroval a trikrát asistoval. V utorok sa v našej skupine ešte hrá duel Švédska s Nemeckom a Česka s Kanadou. "Tri korunky" môžu spečatiť svoje prvé miesto a Česi môžu teoreticky poskočiť na druhé miesto. V závislosti od týchto výsledkov, Slováci z tretieho alebo štvrtého miesta narazia na niekoho z trojice USA, Fínsko, Švajčiarsko.

MS hokejistov do 18 rokov
Nemecko - Slovensko 4:6 (1:1, 3:2, 0:3)
Góly: 18. Panocha (Vinzens, Sumpf), 22. Sumpf (Tropmann, Bosecker), 27. Schreiner (Müller, Tropmann), 30. Bicker (Brandl, Panocha) - 16. Dvorský (Pekarčík, Štrbák), 23. Jenčko (Štrbák, Pekarčík), 37. Dvorský (Cedzo), 52. Dvorský (Chromiak, Cedzo), 58. Dvorský (Císar, Pekarčík), 60. Pekarčík (Dvorský, Štrbák). Rozhodovali: Brander (Fín.), Bloyer - Gustafson (obaja USA), Boivin (Kan.), 548 divákov.
Nemecko: Willerscheid – Panocha, Niehus, Tropmann, Mayer, Müller, Bosecker, Homann, Kühnhauser – Pul, Bicker, Brandl – Münzenberger, Sumpf, Vinzens – Ruckdäschel, Schreiner, Focks – J. Fischer, Jakovlev, Hildebrand
Slovensko: Urban – Štrbák, Eperješi, Baran, Chromiak, Pišoja, Královič, Barcík – Cedzo, Dvorský, Masnica – Jenčko, Dej, Pekarčík – Císar, Kukumberg, Gron – Pobežal, Párička, Ridzoň – Varga.