Program
Hokej - 24.04.2023 08:04

Osemnástka je pred kľúčovým zápasom s Nemcami na štvrtom mieste

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Pokiaľ naša dorastenecká hokejová reprezentácia mala na Majstrovstvách sveta 2023 vo Švajčiarsku dosiahnuť nutné minimum, reč bola o zápase s Nemeckom. Udržanie papierovo najslabšieho súpera pod sebou nás udrží mimo hrozby zostupu a zahráme si štvrťfinále. Stretnutie so zverencami Alexandra Dücka má družina Tibora Tartaľa pred sebou až na záver skupinového programu, pričom "nad rámec minima" získala dva body a vzhľadom na tesné výsledky ich mohlo byť aj viac. Náš tím si poradil s Českou republikou po samostatných nájazdoch a následne podľahol popredným ašpirantom na medailu zo Švédska a Kanady rozdielom dvoch respektíve jedného gólu. To nás usadilo na štvrtom mieste v čase, kedy má väčšina mužstiev zhodne po tri odohrané zápasy.

"Úžasný záver plný emócií. Hralo sa hore-dole a som veľmi rád, že sme to dotiahli do víťazného konca," povedal po svojej trénerskej šampionátovej premiére Tibor Tartaľ. Slováci využili 37 nazbieraných trestných minút Česka na remízu 2:2 v riadnom hracom čase a po nájazdovom rozuzlení strhli dva body na svoju stranu. "Naša identita je jasná a s ňou aj odkaz každému tímu. Chceme byť rýchli, vytvárať tlak a pred nikým nebudeme cúvať," odhodlane dodal po prvom dueli. Prehry 3:5 so Švédskom a 3:4 s Kanadou pritom rozhodne nie sú zlými výsledkami. Proti žlto-modrým sme dokonca štyri minúty pred koncom držali vyrovnané skóre, napriek obrovskej streleckej prevahe súpera 26:52, a s Kanaďanmi sme sa za stavu 0:3 a 2:4 dvakrát dotiahli na dostrel.

Dianie v našej A-skupine sa pred posledným kolom kryštalizuje tak, že Švédsko má na konte plný počet bodov a čaká ho ešte duel s Nemcami. Priebežne druhá Kanada nastúpi v závere skupinového programu proti Česku a v prípade prehry našich susedov vznikne priestor na tabuľkový útok lepšieho z dvojice Slovensko - Nemecko. Rozhodujúci zápas s týmto súperom si nás teda "počkal", napriek tomu, že Nemecko malo proti Kanade aj Česku k bodom na míle ďaleko a jeho sumárne skóre vyznieva 1:15. "Pevne verím, že momenty, ktoré sme prežili v závere tohto zápasu nás posunú a budeme ešte silnejším tímom. Ďalej si musíme ísť za svojim, vytrvať, byť rýchli, tvrdí a postarať sa o to, aby Nemci odchádzali dobití," odkázal tréner Tartaľ smerom k tomuto zápasu.

Nemecko je jediným tímom v skupine, ktorý má pred sebou ešte dva duely. Zabodovať tak teoreticky môže proti Švédom, no samo sa už viac koncetruje na bitku so Slovákmi. Súper bude pravdepodobne potrebovať víťazstvo v riadnej hracej dobe, keďže pri rovnosti bodov rozhoduje vzájomný zápas. Slovenské víťazstvo nás môže posunúť pred český tím na tretiu pozíciu. Štvrťfinále je vypísané krížom cez základné skupiny. Štvrtý z našej partie vyzve najsilnejší tím B-skupiny, kde to podľa očakávaní vyzerá na USA. O druhé miesto sa preťahuje Fínsko a Švajčiarsko, no priaznivejší žreb aj lepší vzájomný zápas hovorí v prospech severanov. Dôležitý zápas hráme v pondelok od 18:30. Štvrťfinále aj zápasy o záchranu štartujú vo štvrtok.

Sledujte vrchol šampionátu hokejistov do 18 rokov na JOJ Šport!