Program
Hokej - 17.04.2023 18:06

Kým bude vojna, Rusi ani Bielorusi si pod IIHF nezahrajú

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Jasné stanovisko ku aktuálnej téme návratu ruských športovcov do športového diania vydala Medzinárodná hokejová federácia. Všetky majstrovstvá sveta budú prebiehať bez účasti Ruska a Bieloruska, kým bude trvať vojna na Ukrajine. Až po jej skončení je možné zasadnúť a hovoriť o možnostiach a spôsobe, akým sa tieto dva národné výbery vrátia do akcie. Prezident IIHF Luc Tardif tak hovorí o vyškrtnutí týchto tímov zo všetkých turnajov do konca roka 2024, pričom v marci budúceho kalendárneho roka bude možné rozhodnúť o predĺžení tohto zákazu o ďalší šampionátový cyklus.

"Dúfam, že Rusko a Bielorusko sa vrátia čo najskôr, pretože to bude znamenať, že vojna sa skončila. No nikto nevie, ako dlho to bude trvať," pragmaticky skonštatoval kanadsko-francúzsky funkcionár, ktorý bol prítomný na ženských Majstrovstvách sveta v Kanade. Rusky, štvrtý tím šampionátu z roku 2019, chýbali aj tam. "Zborná" si nezahrá ani na juniorskom šampionáte vo Švédsku a dorasteneckom vo Švajčiarsku. "Osemnástka" pritom pri svojej najaktuálnejšej účasti v roku 2021 brala striebro, "dvadsiatka" bola v rovnakom roku štvrtá. Najaktuálnejším ruským aj bieloruským štartom na turnaji, organizovanom IIHF, bola olympiáda v Pekingu 2022. Krátko po evente ruská armáda napadla Ukrajinu, následkom čoho Petrohrad prišiel o organizáciu MS a isté je aj to, že si Bielorusko nezahrá na olympiáde 2026. Pre predĺženie trestu sa totiž nepredstaví v kvalifikačnom turnaji.

Rusko je v aktuálnom svetovom renkingu na treťom mieste a na najbližších dvoch MS nezíska žiadne body, čo môže zapríčiniť jeho výrazný pád. Ovplyvniť by to mohlo napríklad olympijské kvalifikačné vyhliadky žien. Pád vo svetovom poradí im môže odorať priame postupové miesto do Milána a boli by tak v rovnakej situácii ako Bielorusko, bez možnosti zahrať si kvalifikačný turnaj. Pri suspendovaní týchto krajín v septembri IIHF sľúbila len to, že v rámci majstrovstiev sveta sa vrátia do kategórie a divízie, v ktorej sa dané družstvo nachádzalo v čase udelenia trestu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora