Program
Hokej - 17.04.2023 10:02

Presvedčivé víťazstvo nad Českom nás usadilo na treťom turnajovom mieste

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner, Tomáš Magáth | Zdroj: JOJŠport

Hokejový tím Slovenska do 20 rokov obsadil tretiu priečku na domácom Turnaji piatich krajín, v rámci ktorého nás preverili popredné európske výbery. Rozhodla o tom výhra nad Českou republikou 3:0 v posledný hrací deň. Turnajové prvenstvo ukoristili Švédi, ktorí uspeli vo všetkých štyroch dueloch, pred druhým Fínskom s jedinou prehrou. Slovenskí juniori postupne zdolali Švajčiarsko 4:2, potom podľahli Fínsku 0:5 a Švédsku 3:5, aby v závere úspešným derby spečatili svoje tretie miesto.

Najproduktívnejším Slovákom na turnaji bol Markus Suchý, ktorý ku jednému gólu pridal štyri asistencie. Bilanciu 1+2 nahral obranca Boris Žabka a nasledovala päťčlenná partia hokejistov s dvomi kanadskými bodmi. V bránkovisku sa počas turnaja predviedlo trio Šichabudtin Gadžiev, Patrik Jurčák a Samuel Urban. "Sme veľmi vďační, že sme mohli doma organizovať takýto turnaj. Videli sme v Poprade aj budúcich hráčov NHL. Teším sa, že chlapci zvládli podujatie obstojne a aj s favoritmi sme dokázali hrať vyrovnaný hokej. Ukázala sa nám skupina ďalších hráčov, ktorí zamiešajú karty smerom k ďalším nomináciám dvadsiatky, no predovšetkým v súvislosti s majstrovstvami sveta," povedal tréner Ivan Feneš s vyhliadkami na decembrový šampionát.

Kouč videl pozitívne aj duely so severskými súpermi, za ktorými sme herne výrazne zaostávali. "Takéto zápasy posúvajú hráčov dopredu. Odohrať kvalitný zápas pred výbornou diváckou kulisou je odmena pre chlapcov i nás, trénerov. Duel sme si trošku skomplikovali zbytočnými faulami. Pri kvalite súpera, ktorý mal v tíme viacero draftových výberov, si to nemôžeme dovoliť," povedal na margo prehry so Švédmi. Zápas s Fínskom bol z našej strany najmenej vydarený a podľa slov kouča sme dostali krutú lekciu. Viaceré tímy prišli do Popradu bez svojich elitných hráčov v tomto ročníku a priestor dali hráčom zo širšej partie adeptov na reprezentačnú pozvánku. Podobné konštatovanie platí aj o Slovensku. I tak je pri pohľade na tabuľku produktivity zrejmé, že sa na Turnaji piatich krajín predviedli veľmi sľubní mladíci. Center Jere Lassila v devätnástich rokoch stabilne nastupuje za mužov JYP Jyväskylä, Fabian Wagner sa presadil v Linköpingu a vydraftovaný je Winnipegom, zatiaľ čo Mattias Hävelid je 45-kou najaktuálnejšieho draftu NHL.

Prehľad všetkých výsledkov Turnaja piatich krajín:
Slovensko 20 - Švajčiarsko 20 4:2
Slovensko 20 - Fínsko 20 0:5
Slovensko 20 - Švédsko 20 3:5
Slovensko 20 - Česko 20 3:0
Česko 20 - Fínsko 20 1:5
Švédsko 20 - Švajčiarsko 20 5:1
Fínsko 20 - Švajčiarsko 20 2:1
Česko 20 - Švédsko 20 1:5
Švajčiarsko 20 - Česko 20 3:0
Švédsko 20 - Fínsko 20 4:2

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora