Program
Hokej - 15.04.2023 18:06

Osemnástka naberá smer Švajčiarsko. Stíha jeden prípravný zápas

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Posledných desať aprílových dní sa v našom vysielaní ponesie v prevažne hokejovom rytme a mapovať budeme účinkovanie našej dorasteneckej reprezentácie na Majstrovstvách sveta 2023 vo Švajčiarsku. Konajú sa v mestách Bazilej a Porrentruy a pred cestou sa náš výber pod taktovkou Tibora Tartaľa usadil vo Zvolene. Káder nebol pokope od začiatku spoločnej prípravy. V prvom bloku chýbali viacerí legionári, z ktorých by mali byť naši kľúčoví hráči. Ročník 2005 je v našich končinách považovaný za pomerne silný s viacerými veľmi kvalitnými prospektami. Nadväzuje pritom na silný predošlý ročník, z ktorého sa Sýkora, Čiernik, Honzek, Nemec, Šotek alebo Repčík posunuli do "dvadsiatky".

Tesne pred sobotnou cestou autobusom sa zostava zúžila na 22 korčuliarov a troch brankárov. Niekoľkí legionári sa do reprezentačného dresu presunuli bezprostredne po českom, švédskom či americkom play-off. V dejisku turnaja si osemnásťroční hokejisti zahrajú prípravný zápas s Fínskom a vo štvrtok ich čaká prvý šampionátový duel proti Česku. Naše kompletné skupinové účinkovania bude prebiehať v mestečku Porrentruy, domovskom stánku miestneho HC Ajoie, ktorý po poslednom mieste cez baráž zachránil svoje pôsobenia v najvyššej domácej National League. Do Bazileja sa dostaneme len v prípade bojov o medaily. Okrem českých rovesníkov nás v skupine čakajú konfrontácie so Švédskom, Kanadou a Nemeckom. Štyri tímy postúpia do štvrťfinále, piaty zohrá s piatym tímom susednej skupiny boj o záchranu.

Druhý blok záverečnej fázy prípravy začal vyškrtnutím až trinástich hokejistov a privítaním útočníkov Dalibora Dvorského s Adamom Cedzom a obrancov Maxima Štrbáka s Jakubom Chromiakom. "Vždy je náročné robiť škrty v tíme. Počas sezóny hráčov lepšie spoznáte, nadobudnete s nimi určité vzťahy a potom je ťažké ich vyradiť krátko pred záverečným blokom prípravy. Mali sme k dispozícii viac ako tridsiatku najlepších hráčov, a tak o nominácii rozhodovali malé detaily," pochválil tím Tibor Tartaľ. Pred sebou teraz majú pomerne dobrodružnú cestu, keďže v sobotu ráno vo Zvolene nasadli do autobusu a absolvovali zhruba dvanásťhodinový presun do Zürichu.

Švajčiarsko bude hostiteľom majstrovstiev sveta do osemnásť rokov tretí raz. V roku 2000 sa hralo v Klotene a Weinfeldene, rok 2015 patril Zugu a Luzernu. Švajčiarsky hokejový zväz priznal, že kandidátskych miest mal dostatok aj tento rok, vrátane Zürichu, Fribourgu, Bernu či Ženevy, ktoré boli v minulosti dejiskami mužských turnajov. Zavážila snaha zapojiť iné regióny ako prvé dve spomenuté mestá, kde sa budú hrať MS 2026 mužov. Bazilej je pri nemeckých a francúzskych hraniciach a ide o druhé najväčšie mesto v nemecky hovoriacej časti krajiny. Hrať sa bude v St. Jakob-Arene so šesťtisícovou kapacitou. Porrentruy leží vo frankofónnom kantóne Jura a k dispozícii má štadión s kapacitou 4 700 miest.

Nominácia slovenského tímu do 18 rokov na MS 2023:
Brankári: Damian Slávik (HC Slovan Bratislava), Lukáš Fürsten (HK Dukla Trenčín), Samuel Urban (Sioux City Musketeers/USA)
Obrancovia: Tomáš Královič (HC Slovan Bratislava), Adam Beluško (HC Košice), Milan Pišoja (Dukla Michalovce), Samuel Barcík (HKM Zvolen), Jakub Chromiak (Sudbury Wolves/Kan.), Leo Eperješi (Chicago Steel/USA), Richard Baran (Selects Academy/USA), Maxim Štrbák (Sioux Falls Stampede/USA)
Útočníci: František Dej, Roman Kukumberg (obaja HC Slovan Bratislava), Timotej Varga (HC Košice), Patrik Masnica (HK Martin), Juraj Pekarčík, Tomáš Pobežal, František Ridzoň (všetci HK Nitra), Andrej Párička (HK Dukla Trenčín), Stanislav Gron (HK ŠKP Poprad), Adam Cedzo (HC Oceláři Třinec/Česko), Dalibor Dvorský (AIK Štokholm/Švéd.), Daniel Alexander Jenčko (Malmö Redhawks/Švéd.), Lukáš Klečka (Södertälje SK/Švéd.), Peter Císar (Madison Capitals/USA)