Program
Hokej - 12.04.2023 17:23

Finále SHL s rovnakou dvojicou ako finále Pohára

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Zloženie finálovej dvojice play-off Tipos SHL bude identické, ako počas februárového finále JOJ Šport Slovenského pohára. Zároveň ide o najaktuálnejší zápas, ktorý Vlci Žilina a HC 19 Humenné zohrali. K ich spoločnému súboju sa schyľovalo počas celej druhej polovice základnej časti, kedy bojovali o prvé miesto. Celok spod Dubňa nakoniec odskočil na deväťbodový rozdiel a Zemplínčania prišli dokonca aj o miesto číslo dva. Napriek tomu to budú tímy Jarroda Skaldeho a Andreia Parfionova, jediných zahraničných trénerov v lige, ktoré si podelia druholigové zlato a striebro. Bronz pripadol do rúk HK Vitar Martin a tohtoročné elitné kvarteto nečakane doplnil HK Indian Žiar nad Hronom.

Po štvrťfinálovej a semifinálovej fáze možno konštatovať, že straty v závere zásadne Humenčanov mrzieť nemuseli. Proti Modrým Krídlam Slovan potvrdili rolu jasného favorita víťazstvom 4:2 a séria proti Martinu bola veľmi podobná - trikrát v nej viedli, posledné dva zápasy dotiahli do víťazného konca a tešili sa z postupu po šiestom zápase. Žilinčania zdanlivo neboli doteraz donútení zaradiť najvyššiu rýchlosť, keďže Topoľčany im v prvom kole vzali jeden zápasy a Žiar nad Hronom v semifinálovej sérii dva. Vlci pritom viedlo v sérii 2:0 aj 3:1, pričom prvý postupový mečbal ostal nevyužitý.

Medzi lídrov žilinskej produktivity vo vyraďovacích bojoch patrí Bruno Mráz (9+14), Patrik Koyš (3+16), Matej Macek (10+3) a Róbert Varga (2+10). Na opačnej strane je len jediný hráč s dvojciferným počtom kanadských bodov a presné zásahy si hráči naprieč zostavou delili rovnomernejšie. Na čele ofenzívy je Andrej Legalin (7+3) a po ňom Filip Vaško (5+4), Martin Lenďák (2+6) a Martin Krajňák (2+6). Do akcie pôjdu jediné dve mužstvá, ktoré v tejto sezóne nastrieľali cez dvesto gólov. V žilinskom prípade je to priemer štyroch na duel, u Humenčanov 3,59.

Finalisti majú za sebou päť meraní síl a tri z nich vyhrala Žilina. V rámci ligy vyznieva bilancia 3-1, ale až dvakrát strhla víťazstvo na svoju stranu cez extratime. Priemerne pritom v týchto zápasoch padalo 7,5 gólu a pokiaľ by sa v podobne ofenzívnom duchu niesla aj posledná séria sezóny, fanúšik by sa určite nesťažoval. Žilinská obrana sa pritom v nadstavbe nejaví ako skalopevná a veci sa zlepšili až v posledných dvoch zápasoch proti Žiaru. Topoľčany im strelili 16 gólov, Indiáni následne 15. Humenné počas dvanástich zápasov v play-off inkasovalo 29krát. Kým HC 19 má jasne zadefinovanú brankársku jednotku v osobe Romana Durného, víťaz základnej časti popri Tomášovi Tomekovi nasadil v závere semifinále Patrika Romančíka. Ten si 93,55-percentnou úspešnosťou pýta dôveru vo finále. Durný má v play-off 92,21 percenta úspešných zásahov.