Program
Hokej - 11.04.2023 15:09

Stretnutie popredných juniorských reprezentácií pod Tatrami

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Je najvyšší čas začať spoznávať zostavu, ktorá nás bude reprezentovať na tohtoročných Majstrovstvách sveta juniorov vo Švédsku. Zverenci Ivana Feneša sa predvedú na domácom ľade, pričom v Poprade ich na Turnaji piatich krajín preverí kvalitné zloženie súperov - Fínsko, Česko, Švajčiarsko a Švédsko. Chýbať teda nebudú zverenci Jiřího Kalousa, obhajcovia striebra z predchádzajúcich MS hokejistov do 20 rokov, alebo povýšené severoeurópske partie, ktoré na šampionáte osemnásťročných pred dvomi rokmi zviedli súboj o bronz a minulý rok ukoristili striebornú a bronzovú medailu.

Slovensko bude mať v tatranskom regióne k dispozícii Alexa Čiernika s Dávidom Nátnym, ktorí si zahrali už na predchádzajúcich majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie a doplnia ich prevažne hráči z domácej hokejovej scény. Zdravotné dôvody z našej turnajovej zostavy vyškrtli severoamerických legionárov Serváca Petrovského, Samuela Honzeka či Petra Repčíka. "Napriek tomu je super, že máme v tíme aj chlapcov, ktorí zažili atmosféru nedávneho svetového šampionátu. Dozaista budú prínosom pre tím. Verím, že skúsenosť prinesú nielen na ľad, ale aj do šatne. Väčšiu časť nominácie však tvoria chlapci z domácich slovenských klubov. Dostanú priestor a budú mať možnosť konfrontovať sa s najlepšími juniormi v Európe, ktorých Česi, Švédi, Fíni a Švajčiari určite majú," povedal k zostave Ivan Feneš.

Nášho trénera teší aj brankárska kvalita v ročníku 2004. Popri už odskúšanom Adamovi Gajanovi či Rastislavovi Eliášovi sa pre toto podujatie ponúkol naturalizovaný Slovák Šichabudtin Gadžiev, ktorý s vyše 94-percentnou úspešnosťou zásahov prechytal juniorku Slovana Bratislava do extraligového finále a štarty zbieral aj na seniorskej scéne za Modré Krídla Slovan. Posily sa dočkal aj trénerský tím, ktorý doplnil Martin Dendis. Jeho doterajšie trénerské pôsobenie sa odvíjalo vo švédskych mládežníckych ligách pri Linköpingu či AIK Štokholm. Na starosti bude mať útok, špeciálne formácie aj skauting súperov.

Trénerova zmienka o kvalite v tímoch súperov nebola prázdnym výstrelom. "Dvadsiatka" už je vekovou kategóriou, z ktorej hráči o sebe dávajú vedieť aj na seniorskej úrovni a na popradskom ľade sa tak budú premávať hráči, nastupujúci za víťaza českej základnej časti, bronzové mužstvo zo Švédska aj finalistu švajčiarskeho play-off. Český tím svoju zostavu odkomunikoval ako skúšku hráčov, ktorí sú adeptami na najcennejší dres v ročníku 2004. Nájdeme medzi nimi brankára Štepána Vopravila, ktorý ostatný rok odchytal v najvyššej fínskej juniorskej súťaži. Bek Tomáš Hebek počas ostatnej sezóny okúsil popri českej juniorke aj kanadskú OHL, zatiaľ čo ďalší zadák Tomáš Cibulka má za sebou veľmi solídnu sezónu v QMJHL. Smerom vpred by pozornosť mal pútať fínsky legionár Adam Bareš aj dvojica Tomáš Vlček a Richard Němec, nastupujúci vo švajčiarskej juniorskej lige.

Fínska hráčska elita z ročníka 2004, ako Rönni, Kemell či Nyman na Slovensko nepricestovala. Niekoľko veľmi zaujímavých mien však je v kádri "Suomi" bez ohľadu na to, ako je práve menoslov poskladaný. Niklas Kokko rozšíril fínske brankárske rady v najlepšej lige sveta v druhom kole ostatného draftu a kým mu Seattle nedal šancu v A-tíme, čas si kráti v Liige v drese Kärpätu či SaiPy. Kreatívne úlohy budú na ramenách pracovitého centra Jereho Lassilu, ktorý bol kapitánom reprezentačnej "osemnástky" a pravidelne nastupuje za seniorský tím JYP. Útočník Kasper Lundell je mladším bratom floridského útočníka Antona, kapitánom a zároveň jedným z najproduktívnejších hráčov juniorského tímu Helsinki IFK. V predbežných draftových rebríčkoch pre rok 2023 viacerí experti nezvyčajne v prvom kole nepočítajú so žiadnym Fínom. Z nižšej pozície by si však zámorského nápadníka mal nájsť obranca Niko Minkkinen, ktorý popri juniorských službách pre Jyväskylu nazrel aj do OHL.

Švédska mládež ukoristila zlato na šampionáte "osemnástok" a štvrté miesto z "dvadsiatok". V zaujímavej kombinácii týchto dvoch zostáv vyčnieva napríklad Fabian Wagner, už druhý rok nastupujúci za seniorský tím Linköpingu, krídelník Oskar Petterson bol vydraftovaný Ottawou a seniorskú zápasovú prax zatiaľ zbiera v radoch Rögle. Fyzicky silný obranca Rasmus Larsson má pribudnúť do zostavy niektorého z mužstiev NHL počas tohtoročného nováčikovského výberu profiligy a doplniť možno aj dvojčatá Hävelidovcov. Mattias Hävelid je útlym obrancom Linköpingu, na ktorého má od júla práva San Jose Sharks. Jeho brat Hugo Hävelid by mal byť turnajovou švédskou brankárskou jednotkou. V mládežníckych reprezentačných výberoch je už štyri roky a rovnako patrí Linköpingu. Hugo aj Mattias sú synmi sú synmi bývalého hráča Anaheimu a Atlanty Niclasa Hävelida.

Švajčiarsky tím nebude topfavoritom turnaja, no výhodou tohto výberu môže byť zohratosť. Väčšina turnajovej zostavy sa totiž pozná z reprezentácie do 18 rokov, ktorá sa ako relatívne kompaktný celok presunula do juniorského tímu. Góly by mal zabezpečovať útly bernský ostrostrelec Thierry Schild a sekundovať by mu mal klubový spoluhráč Grégory Weber aj kreatívny krídelník Alessandro Lurati z Lugana, patriaci medzi top hviezdy švajčiarskej juniorskej ligy. Zadné rady "Helvétov" by malo mať na starosti najmä duo Meile-Moser. Nick Meile má za sebou dva šampionáty dvadsaťročných a o svojich kvalitách presviedča vo farbách SC Bern, David Moser absolvoval len jedny dorastenecké MS, no i tak je hráč EHC Biel-Bienne veľmi cenený pre vodcovské schopnosti a ochotu prebrať rolu lídra.

Turnaj piatich krajín začína v stredu 12. apríla a štyri slovenské zápasy budú súčasťou nášho vysielania. Vzhľadom na stále sa rozširujúci diapazón našich priamych prenosov, pôvodné vysielanie televízie Joj Šport rozširujeme aj na platformu Joj Play. V nej bude zriadené okno s označením "JOJ Šport Plus" a divákom tak budeme schopní priniesť viac kvalitného slovenského športu či športu so slovenským zastúpením. Všetko bezplatne po registrácii, trvajúcej pár desiatok sekúnd.

Vysielanie Joj Šport z Turnaja piatich krajín v Poprade:
Streda 12. apríla o 17:00: Slovensko - Švajčiarsko (JOJ Šport Plus)
Štvrtok 13. apríla o 17:00: Slovensko - Fínsko (JOJ Šport)
Sobota 15. apríla o 17:00: Slovensko - Švédsko (JOJ Šport Plus)
Nedeľa 16. apríla o 16:00: Slovensko - Česko (JOJ Šport)

Nominácia Slovenska na Turnaj piatich krajín 2023:
Brankári: Patrik Jurčák (HC Košice), Samuel Urban (Sioux City Musketters/USA), Šichabudtin Gadžiev (HC Slovan Bratislava)
Obrancovia: Matej Tomas (Selects Hockey Academy/South Ken School/USA), Dávid Nátny (HC 21 Prešov), Boris Žabka (HC Slovan Bratislava), Michal Hruška (HK Spartak Dubnica/HK Dukla Trenčín), Adam Kremnický (HC Oceláři Třinec/ČR), Sebastián Nahálka (HK ŠKP Poprad), Filip Čulík (HKM Zvolen), Lukáš Pánik (HK Nitra)
Útočníci: Jakub Ružek (HK Gladiators Trnava), Jakub Križan (Selects Hockey Academy/South Ken School/USA), Max Ferkodič (HK Nitra), Lucas Jendek, Maxim Mamonov (obaja HC Slovan Bratislava), Patrik Gabriel (SaiPa Lappeenranta/Fín.), Ivan Thomka (HC 21 Prešov/HC 19 Humenné), Adam Ondriš (KooKoo Kouvola/Fín.), Tomáš Dudáš (Vlci Žilina), Alex Čiernik (Södertälje SK/Švéd.), Adrián Stašniak (HK Dukla Trenčín), Markus Suchý (HK ŠKP Poprad/MŠK Žiar nad Hronom)