Program
Hokej - 09.04.2023 10:01

Hokejovú NCAA vyhral Quinnipiac. Trojka draftu vo finále zdolaná

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Najlepším hokejovým projektom v Spojených štátoch amerických za sezónu 2022/23 je Quinnipiac University z Connecticutu. Finále Frozen Four NCAA proti University of Minnesota, aj v našom priamom prenose, ovládol po dramatickom priebehu 3:2 po predĺžení, hoci do 28. minúty prehrával dvojgólovým rozdielom. Víťazný gól šiel do štatistík robustného 21-ročného centra Jacoba Quillana, ktorý na ľade nepatril medzi najvýraznejšie mená na ľade.

Vo finále sme totiž mohli sledovať amerického olympijského reprezentanta Sama Lipkina, patriaceho Arizone Coyotes, centra Skylera Brind'Amoura, ktorý je synom súčasného kouča Caroliny, aj veľký fínsky talent a bývalého kapitána dorasteneckej reprezentácie Iivariho Räsänena. Tí hájili farby Quinnipiacu, kým za Minnesotu hrala trojka ostatného draftu Logan Cooley, talentovaný krídelník so slovenskými koreňmi Matthew Knies aj forward Brody Lamb, na ktorého práva drží New York Rangers.

Cenu Hobeyho Bakera pre najproduktívnejšieho hráča ligy získal Kanaďan Adam Fantilli, ktorého si pamätáme z majstrovstiev sveta osemnásťročných aj dvadsaťročných a pre draft 2023 by mal byť jedným z najhorúcejších prospektov. Hájil farby Michiganskej univerzity, ktorá v semifinále podľahla Minnesote. V 36 zápasoch nazbieral 65 kanadských bodov a spoločne s Američanom Jasonom Polinom bol najlepším strelcom sezóny. Ide o mená, ktoré si rozhodne treba zapamätať. V nedávnej minulosti popredie individuálnych štatistík NCAA obsadil Cale Makar, Cole Caufield, Adam Gaudette či Ryan Donato. Našli by sme však aj takých, ktorí sa napriek hviezdnym rokom na univerzitnej scéne v profilige neuchytili.

Favoritom finálového zápasu bol päťnásobný šampión Minnesota Golden Gophers, hoci na titul čaká už dvadsať rokov. Quinnipiac Bobcats hrali len svoje tretie finále a dočkali sa prvého triumfu na turnaji najprestížnejšej divízie National Collegiate Athletic Association. Keďže 60 minút akcie víťaza neurčilo, šlo sa do extratimu vo formáte piatich proti piatim, no ten trval iba desať sekúnd. Po vyhranom buly kapitán Zach Metsa z obrany vysunul na útočnú modrú Samuela Lipkina, ktorý naservíroval puk pred odkrytú bránku Jacobovi Quillanovi.

Za zmienku rozhodne stojí aj silný príbeh kouča Randa Pecknolda, ktorý sa tomuto remeslu venuje od sezóny 1991/92. Tím Quinnipiacu prebral v čase, keď šlo o odpisovaný a podceňovaný celok s minimálnymi možnosťami na tréning. Pecknold tak zvolával na nespokojnosť správcu haly nočné tréningy, po ktorých sa ráno hlásil do služby ako učiteľ. Jeho nasadenie si všimol aj americký národný tím do 18 a 20 rokov, s ktorým absolvoval svetové šampionáty a dnes možno povedať, že z Bobcats spravil univerzitného šampióna.

Tagy: NCAA Finále