Program
Hokej - 07.04.2023 18:41

Česká 2. liga prežíva finálové superderby. Tečie v ňom aj krv

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Česká hokejová druhá liga má tento rok viac pozornosti ako zvyčajne. Môže za to zloženie finále, v ktorom sa konfrontujú mužstvá s vyšším počtom majstrovských titulov ako celé semifinálové osadenstvo extraligy (Pardubice, Třinec, Hradec Králové a Vítkovice). VHK Robe Vsetín, vrátane svojich hokejových predchodcov, je šesťnásobným českým šampiónom, zatiaľ čo PSG Berani Zlín v ére samostatnosti vybojoval dve zlatá. Medzi krajskými rivalmi z východu krajiny panuje obrovská a dlhoročná rivalita, ktorá počas druhej ligy 2022/23 naplno prekvitá. Už počas semifinálovej fázy vytvorilo hokejové prostredie veľký tlak na verejnoprávnu televíziu, aby finále play-off zaradila do svojho vysielania. Úspešne, hrá sa výborný hokej, hoci poriadne ostrý a nepokoje sa prenášajú aj na tribúny.

"Valasi" vytvorili počas prvých dvoch domácich zápasov Na Lapači skvelú atmosféru s viac ako päťtisíc fanúšikmi na tribúnach a po víťazstve 4:3 po predĺžení sa na druhý deň zrodila prehra 1:2. Dianie sa presunulo na Zimný štadión Luďka Čajku a vypredaný sedemtisícový stánok sledoval, ako Zlín výsledkami 4:1 a 4:2 získal do rúk postupový mečbal.

Už vo Vsetíne sa domáci "predviedli" útokom na zlínsky fanúšikovský autobus. Jednoduchší priaznivci zo zlínskej strany zase naposielali do virtuálnej schránky brankára Tomáša Vošvrdu výhražné správy, ktoré hovorili o vyvraždení jeho rodiny. V Zlíne hosťujúci priaznivci po prehre vo štvrtom zápase najprv zaútočili delobuchmi na novinársku zónu, následne sa pustili do konfliktu aj s domácim fanklubom. Následkami bola krv a zásah polície. "Vyzerá to zle. Keď dojde rodina s deťmi, aby sa pomaly báli o život, či náhodou k nim niečo nepriletí. Niečo takéto na štadióny vôbec nepatrí," povzdychol si počas rozhovoru zlínsky forward Pavel Sedláček, ktorý bol súčasťou tímu aj počas nedávnych extraligových rokov.

Do veci sa vložila aj samospráva, ktorá apeluje na oba fanúšikovské tábory, aby sa venovali fandeniu a vytvoreniu kulisy, ktorá rozhodne patrí medzi najlepšie, aké kedy finále druhej najvyššej súťaže malo. Ide o ligu, v ktorej pôsobia aj veľkokluby ako Dukla Jihlava či Slavia Praha. Tí na seba narazili už v predkole play-off, ďalej šli "vojaci", aby následne podľahli Vsetínu 0:3 na zápasy. Prosby o upokojenie poslali funkcionári oboch finalistov a veria, že sa veľké derby rozhodne na ľade a správanie všetkých zúčastnených sa vráti do akýchsi hraníc normy. O víťazovi série sa môže rozhodnúť už v sobotu a ten si zahrá v baráži o postup proti Kladnu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora