Program
Hokej - 05.04.2023 10:26

Bitky do juniorskej ligy nepatria. QMJHL ich chce zakázať

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Pästné súboje v ľadovom hokeji sú stále veľmi kontroverznou témou a neexistuje stopercentná zhoda na tom, či do zápasov patria a majú byť akceptované alebo prísne trestané. Rázny názor "proti" prišiel netradične zo Severnej Ameriky, konkrétne z kanadského Quebecu. V tamojšej juniorskej súťaži ich hodlajú úplne zrušiť a od talentov s vyhliadkami na pôsobenie v NHL chcú vidieť výlučne hokejové umenie a nie krv. Samotný návrh nevyšiel z hokejového prostredia, ale do problematiky sa vložili politici, ktorí sú dlhodobo v úzkom kontakte so špičkami ligy.

Dôvody vychádzajú z pomerne jednoduchej premisy, podľa ktorej pästné súboje prispievajú ku zvýšeniu agresivity na ľade a dôsledkom bývajú kariéru ohrozujúce zákroky. Už v minulosti sa preto v QMJHL zaviedli prísnejšie pravidlá za zhodenie rukavíc, ktoré sa podobajú viac európskemu posudzovaniu ako NHL. Stále to však neviedlo ku eliminovaniu ostrých zákrokov na najväčšie talenty v súťaži. "Pokiaľ sa toto deje a nasadzujú sa hráči z tretích či štvrtých formácií, aby napadli top šestku hráčov súpera, budeme musieť siahať po prísnych trestoch," píše sa v stanovisku. Zníženia atraktivity zápasov sa pritom neboja. Pokiaľ ľuďom nepríde dostatočne zaujímavé sledovanie mimoriadne šikovných mladíkov z Halifaxu Mooseheads, Quebecu Remparts alebo Sherbrooku Phoneix, v skutočnosti nemajú záujem o hokej.

Cez svoje kanály súťaž otvorene hovorí, že v júni prijme pravidlo, ktorým bude jasne deklarované, že bitky do hokeja nepatria. Presnú výšku trestov zatiaľ nezverejnila, pretože o nich bude rozhodnuté až počas spomenutého leta. Od roku 2020 platí, že k päťminútovému trestu za bitku, platnému aj v NHL, má junior v tejto súťaži osobný desaťminútový trest. Po novom by duel preňho mal predčasne skončiť a vybrané situácie posúdi aj disciplinárna komisia. Ruky si bude mädliť Liberálna strana v quebeckom parlamente, ktorá sa dlhšie zasadzuje za prijatie podobného pravidla v športe. Zaujímavosťou je, ako veľmi sa pravidlá o bitkách naprieč kanadskými mládežníckymi ligami líšia. V OHL dostane hráč po svojej tretej bitke v sezónne automatický dvojzápasový dištanc, kým WHL pästné výmeny nijak extra netrestá. Hráči počas nej akurát musia mať nasadené prilby.

"Ako viete, veci sa menia v priebehu rokov a mení sa aj postoj spoločnosti. Máme čísla a vedecké poznatky o tom, aké následky a poškodenia mozgu môžu športovci po týchto situáciách mať," vysvetľovala pred časom Liberálna strana v najväčšej kanadskej provincii. "Verejná mienka" je podľa nej badateľná aj v najlepšej lige sveta, kde už je staromódnych "enforcerov" málo a aj vo svojich štvrtých formáciách majú tréneri radšej špecialistov na oslabenia a hokejistov s potenciálom strieľať góly na úkor čistokrvných bitkárov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora