Program
Hokej - 27.03.2023 22:04

Zoznam semifinalistov play-off doplnil zázračným obratom Žiar nad Hronom

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Až v pondelok večer sa nám skompletizoval zoznam semifinalistov tohtosezónneho play-off Tipos SHL a jeho posledným členom je nečakane HK MŠK Indian Žiar nad Hronom. Tím, prežívajúci len svoju druhú sezónu v tejto súťaži, skončil po základnej časti na 9. mieste a v osemfinálovom predkole si poradil s favorizovanou Považskou Bystricou. Historický úspech bol ešte povýšený štvrťfinálovým triumfom, pričom Indiáni prehrávali už 0:3 na zápasy. Dvomi domácimi víťazstvami a dvomi výhrami v Dubnici sériu otočil na 4:3 vo svoj prospech a po Dukle Trenčín sú len druhým slovenským mužstvom, ktorému sa podaril takýto kúsok.

Už skôr bolo známe, že v semifinále SHL nebude chýbať Žilina a Humenné, februároví finalisti Joj Šport Slovenského pohára. Vlci Žilina vo štvrťfinále vyhrali nad Topoľčanmi rozdielom piatich aj ôsmich gólov, no napriek tomu jeden zápas stratili. Za stavu 3:0 boli zverenci Jozefa Kováčika schopní pred vlastnými fanúšikmi výsledkom 5:4 odvrátiť prvý postupový mečbal víťaza základnej časti. O dva dni neskôr už Žilinčania vyhrali 7:3 a sériu ovládli pomerom 4:1.

Ešte o jeden zápas viac na rozhodnutie potreboval HC 19 Humenné, ktorý sa nečakane potrápil s Modrými Krídlami Slovan. V otváracom dvojzápase bol raz zdolaný na vlastnom ľade a séria bola vyrovnaná aj po dvoch dueloch v Bratislave. Posledné tri zápasy série rozhodovalo predĺženie. V prvom prípade síce Zemplínčania padli po predĺžení, no v piatom a šiestom stretnutí menej skúseného súpera zlomili cez extratime a spečatili postup výsledkom 4:2 na zápasy.

Siedmy zápas rozhodol v očakávane vyrovnanej sérii medzi Trnavou a Martinom. HK Gladiators viedli 1:0 aj 3:2. Šanca rozhodnúť existovala už v piatkovom zápase na martinskom ľade, ale extrémne dôležitý a gólovo chudobný zápas dospel do predĺženia, v ktorom výhru na svoju stranu strhli Turčania. Rozhodnúť tak musel siedmy zápas, v ktorom síce mala výhodu domáceho prostredia Trnava, no nevyužila ju. HK Vitar Martin šiel za 25 minút do vedenia o tri góly, ktoré domáci okresali len na konečných 3:2.

Prvý, tretí a piaty tím základnej časti v semifinále play-off dopĺňa deviaty. Podobne ako v minulej sezóne, aj tohtoročné štvrťfinále ponúklo dva siedme zápasy. Žiar nad Hronom v troch opatrných a defenzívnych zápasoch Dubnici podľahol a akcia mohla skončiť v prvom možnom termíne. Nestalo sa však ani v druhom a ani v treťom. Dramatické zápasy priniesli štyri víťazstvá Žiaru jednogólovým rozdielom, z toho dve cez samostatné nájazdy. Zaujímavosťou je, že dubnický tréner Dušan Gregor bol v roku 2011 ako kouč pri obrate Dukly Trenčín proti Slovanu Bratislava z 0:3. Teraz podobný príbeh spoznal aj z pohľadu zdolaného. Hráčsky si obrat Dukly so Slovanom pamätá Oliver Ďuriš a Ondrej Mikula, tri roky predtým bol pod rovnakým trenčianskym úspechom podpísaný Oliver Ďuriš s Petrom Mikušom. Všetci spomenutí boli tentoraz na dubnickej strane.

Až do posledného štvrťfinálového hracieho dňa sme nepoznali ani jednu semifinálovú dvojicu. Dubnicko-žiarska séria totiž bola stretnutím dvoch mužstiev z opačného spektra tabuľky a v hre bol potenciálny súper pre Žilinu alebo Humenné. Séria sa nakoniec stala zaujímavejšou pre mužstvo spod Dubňa, ktoré si v semifinále zahrá proti Žiaru nad Hronom. Ide tak o nezvyčajnú cestu play-off, keďže vo štvrťfinále ho vyzval úspešný kvalifikant z desiatej priečky a v semifinále narazí na deviaty tím dlhodobej fázy. HC 19 Humenné čakal aj na to, či semifinále začne doma alebo vonku. V prvých dvoch zápasoch sa predstaví na vlastnom ľade proti HK Vitar Martin, od ktorého mal v základnej časti tesný päťbodový odstup.