Program
Hokej - 18.03.2023 09:24

Champions Hockey League mení formát. Majster Slovenska naďalej v hre

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport
Branislav Mezei

Hokejová liga majstrov hlási pre svoj 9. ročník zreformovaný formát aj zníženie počtu účastníkov. Otázna tak samozrejme ostala miestenka slovenského tímu, ktorý v minulosti už súťaž opomenula. Tentoraz sa však na našu extraligu myslelo a jej šampión si zabezpečí miesto medzi európskou smotánkou. Z 24 miest je už 54 percent udelených na základe umiestnení v základnej časti domácich súťaží, či predošlom ročníku CHL. Ten ovládla fínska Tappara po finálovom víťazstve nad švédskou Luleou 3:2. Po Jyväskyle ide o druhého fínskeho šampióna v histórii tejto súťaže. Švédske tímy sa v minulosti tešili šesťkrát.

Najväčšou zmenou pre nový ročník bude zmena skupinovej alebo základnej časti. Namiesto štvorčlenných zložení skupín sa tentoraz bude hrať v rámci jednej tabuľky. Všetky tímy sa najprv zaradia do štyroch výkonnostných košov a každému mužstvu sa vyžrebuje šesť súperov rôznej kvality. Z celkovej tabuľky sa najlepších šestnásť dostane do osemfinále turnaja a pokračuje sa vyraďovacou fázou. Mimo domácich líg je miestenka pridelená aj obhajcovi prvenstva a päť mužstiev dostane voľnú kartu. Priamy postup je sľúbený majstrovi Slovenska, Dánska, Francúzska, Nórska a Veľkej Británie. Podľa najaktuálnejšieho renkingu organizátorov je slovenská liga až dvanástou najlepšou v hre. Nižšie je len Ukrajina a Bielorusko.

Novinky sú zlou správou pre HK Nitra. Jej januárový triumf na Kontinentálnom pohári totiž bol pôvodne komunikovaný ako zaistený postup do Ligy majstrov. Novšie informácie na webe súťaže však hovoria, že prvý raz v histórii tomu tak nebude. Vedenie urobilo rozhodnutie o voľných kartách na základe viacerých kritérií, ako je športová konkurencieschopnosť vo všetkých doteraz odohraných sezónach, štruktúra riadenia, infraštruktúra a návštevnosť. Lotyšsko-britsko-poľsko-maďarsko-taliansko-slovinsko-francúzske osadenstvo Continental Cupu tak ostalo bokom. Najkratšia cesta do Champions Hockey League vedie cez zakladateľské krajiny, ktoré už na základe výsledkov základnej časti poznajú trinástich svojich zástupcov. Paradoxne, zo Švédska zatiaľ nemá istú účasť žiaden z troch bývalých šampiónov CHL, čo platí aj o fínskom JYP. Česko bude s určitosťou reprezentovať tím Pardubíc a Vítkovíc, ku ktorým sa pridá víťaz play-off.

Účastníci Hokejovej ligy majstrov pre sezónu 2023/24:
Švédsko: majster, Skelleftea AIK, Vaxjö Lakers
Fínsko: majster, Tappara Tampere, Ilves Tampere, Lukko Rauma
Švajčiarsko: majster, Ženeva-Servette, EHC Biel-Bienne
Česko: Dynamo Pardubice, Vítkovice Ridera
Nemecko: majster, Red Bull Mníchov, ERC Ingolstadt
IHL: majster, HC Bolzano, Red Bull Salzburg
Dánsko: majster
Francúzsko: majster
Nórsko: majster
Slovensko: majster
Veľká Británia: majster

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora