Program
Hokej - 09.02.2023 07:57

Očami skautov: Koho sledovať na Turnaji Vladimíra Dzurillu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Sledovať výkony mladého hokejistu po dvadsiatke, je už neskoro. To je zrejmé každému priemernému fanúšikovi a zámorskí skauti často majú poznámky ku konkrétnym sľubným mladíkom vo svojich notesoch skôr ako si tribúny začnú pamätať ich mená. Vzájomné zápasy národných tímov v jednotlivých vekových kategóriách sú vtedy veľmi cenným miestom pozorovania a inak tomu nebude ani na blížiacom sa Turnaji Vlada Dzurillu. Jeho tohtoročným dejiskom bude Poprad pre prebiehajúcu rekonštrukciu piešťanského zimného štadióna. Medzinárodnou federáciou suspendované Bielorusko nahradí tím Japonska a pod Tatry pricestovali aj Nemci a Švajčiari.

Našincovi je na očiach najviac súpiska Slovenska. Jej mnohých členov vídať aj v zápasoch Tipos SHL, kde vyčnieva najmä Tomáš Pobežal a Patrik Masnica. Obaja majú priemer blízky bodu na zápas, a to sa vo svojich šestnástich respektíve sedemnástich rokoch konfrontujú s dospelými seniorskými hokejistami. Neohrozenou prvou brankárskou voľbou sa v tejto generácii stal Samuel Urban a spomedzi bekov možno spomenúť Adama Beluška s Milanom Pišojom, ktorí sú schopní pomôcť tímu kanadskými bodmi a pritom si držia relatívne dobré čísla v hodnotení +/-.

O čosi menej sú na očiach mladučkí legionári. Adam Cedzo sa už tretí rok presadzuje v mládeži HK Oceláři Třinec a minulý rok bol 9. najproduktívnejším hráčom českej juniorskej extraligy. Až trio dorasteneckých reprezentantov hrá vo švédskom Malmö Redhawks, cez ktorý si v minulosti prešiel Martin Fehérváry či Maxim Čajkovič. Dnes je žilinský rodák Denis Hodas jedným z ofenzívnych lídrov tamojšieho tímu do 18 rokov a zle si nevedie ani Michalovcami vychovaný forward Daniel Alexander Jenčko a bek Alex Čajkovič.

V prípade Pobežala treba pripomenúť, že má stále len šestnásť rokov a preňho aktuálny draft bude až ten pred sezónou 2025/26. Pre rok 2023 by mali byť našou top štvorkou Dvorský, Čiernik, Honzek a Štrbák. Tí si na februárovom turnaji nezahrajú, ale v zozname "notable prospects" svieti obranca Samuel Barcík, pravidelne nastupujúci za seniorov HKM Zvolen, třinecký forward Cedzo, dobre stavaný bratislavský center František Dej aj tvrdý zadák Tomáš Kralovič. Prípadný vydarený turnaj môže povedomie o týchto chlapcoch výrazne rozšíriť.

Zo zverejnených nominácií našich súperov možno zoznam zaujímavých prospektov rozšíriť o nemeckých útočníkov Kevina Bickera, Paula Mayera a Linusa Brandla či švajčiarskych reprezentantov Thibaulta Martina alebo Simona Meiera. To sú hráči, na ktorých budú skauti hľadieť už pre potreby náboru nováčikov v júni tohto kalendárneho roka. Japonský výber by mal byť na turnaji do počtu. Jediným Japoncom, ktorý si kedy zahral v NHL bol brankár Yutaka Fukufuji, ktorý dostal štyrikrát šancu v bránke Los Angeles Kings. Dnes už má 40 rokov a nikoho neprekvapí, že v súčasnej generácii žiadne potenciálne draftové prospekty nie sú. V kategórii do 18 rokov pôsobia v druhej najsilnejšej výkonnostnej divízii, kde v Piešťanoch prehrali všetkých päť duelov a skončili poslední. Slovensku podľahli 2:8.

Hoci Nemecko dalo v roku 2020 NHL trojku draftu, v jednotlivých ročníkoch do najlepšej ligy sveta vstupujú po dvojiciach či trojiciach. Tím Alexandra Dücka, ktorý cestuje do Popradu, má k dispozícii všetky svoje najnádejnejšie hviezdy. Najväčšie draftové šance sa dávajú dvojici Bicker-Brandl, ktorí sú juniormi Mannheimu. Prvý menovaný je skôr pracantom dozadu, zatiaľ čo center Linus Brandl je mladší a produktívnejší. Dokonca patrí medzi najväčšie hviezdy nemeckej juniorskej ligy. Napriek tomu sa v reprezentačnej "osemnástke" začal objavovať len tento rok. O sedemnásťročnom obrancovi Paulovi Mayerovi sa začne hovoriť len čo doznie tohtoročný draft. Do seniorského hokeja nazerá už druhú sezónu, pričom jeho otec Stefan aj strýko Klaus boli nemeckými reprezentantmi.

Švajčiarsko sa na Dzurilla Cupe predstaví bez Grubera, Hulla, Braillarda aj Schnellera. Zoznam budúcoročných nádejí v kádri je tak sotva polovičný, nie však prázdny. Pozornosť by mali pútať dvojičky Simon Meier a Rafael Meier, ktorí žiaria v juniorke Klotenu a svoje mládežnícke reprezentačné štarty už počítajú na desiatky. Lepším by mal byť útly korčuliar Simon, ktorý patrí medzi šesticu švajčiarskych prospektov pre draft 2023. Štyroch z nich sme si vymenovali medzi absenciami a šiestym je dobre stavaný obranca Thibault Martin. Odchovanca Lausanne v mladučkom veku ulovil Fribourg-Gottéron a spravil z neho kapitána svojej juniorky. Hoci mu v štatistikách svieti chudobná bilancia 0+5, vynahrádza to nekompromisnou a spoľahlivou obranou.

Pohľad na japonský tím nemožno aplikovať optikou severoamerického draftu, no i tak by sme v zostave našli legionára z Ameriky. Útočník Teito Ishigaki zamieril do Kanady už vo svojich pätnástich rokoch, je tam tretiu sezónu a momentálne hráva americkú ligu USPHL. Spomedzi korčuliarov je očakávaným ťahúňom zostavy. Japonská reprezentácia si momentálne hľadá priestor na scéne svetových šampionátov. 1B divíziu v roku 2019 absolvovala s jedinou prehrou a postúpila nahor. V 1A kategórii však nezískala ani bod. Na poste brankára sa budú spoliehať na veľmi mladých chlapcov. Yuchihiro Takase len tesne pred turnajom oslávil svoje 16. narodeniny, čím vekovo vyrovnal Sazukuho Kuda.