Program
Hokej - 08.02.2023 16:03

Zachytá si v NHL šiesty slovenský brankár? Viacerí mladíci žiaria v juniorke

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Cti hájiť bránku klubu National Hockey League sa v minulosti dostalo iba piatim slovenským brankárom. Ján Lašák s Rastislavom Staňom sa do akcie dostali v šiestich dueloch, Adam Húska dostal pred dvomi rokmi šancu v jednom súboji a len Peter Budaj a Jaroslav Halák počet odchytaných stretnutí môžu počítať v desiatkach. Draftom 2018 prešiel Dávid Hrenák a Roman Durný, ešte o čosi skôr Matej Tomek a v juniorskej súťaži dáva o sebe vedieť ďalší slovenský mladík z bránkoviska. Reč je o Adamovi Gajanovi, pôsobiacom v Green Bay Gamblers z USHL.

Gajan je osemnásťročným rodákom z Popradu a potenciálnym draftovým prospektom pre rok 2023, kde mu viaceré predbežné zoznamy predpovedajú pozíciu v druhom kole. Konkurenciou na jeho poste by mal byť najmä Čech Michael Hrabal. Obaja momentálne pôsobia na juniorskej úrovni v rovnakej lige. Slovák toho má odchytaného viac v NAHL, kde háji vyše 91-percentnú úspešnosť. Na ostatnom svetovom šampionáte bol pritom vyhlásený za najlepšieho gólmana turnaja. Čech je pevnejšie zakotvený v USHL, kde má úspešnosť 89,6 percenta. USHL je po všeobecnosti považovaná za kvalitnejšiu súťaž, označovanú ako "Tier I", pričom hráči sa z nej častejšie posúvajú do profesionálneho hokeja.

Počas leta sa z USHL do NCAA presunul Šimon Latkóczy, ktorý bol našou juniorskou reprezentačnou oporou na majstrovstvách sveta 2021. Drží vyše 93-percentnú úspešnosť zákrokov a v lige je iba jediný brankár s lepšími štatistikami. Aj to iba o pár desatiniek. Odchovanec Dukly Trenčín má za sebou tri roky v USHL a tento rok sa z neho stal rýchlo dôležitý člen univerzitného hokejového tímu Omahy. Minulosezónnym brankárskym štatistikám v NCAA kraľoval Kanaďan Devon Levi, ktorý sa dostal do kanadskej olympijskej nominácie a práva naňho vlastní Florida Panthers. Podobná úspešnosť zásahov v nedávnej minulosti stačila na postun do tímu NHL aj Jackovi LaFontainovi z Caroliny a Filipovi Lindbergovi z Pittsburghu.

Začiatkom tohto kalendárneho roka slovenský hokej potešili správy o výraznom zvýšení počtu hráčov v jednotlivých nižších zámorských súťažiach. V spomenutej USHL hrá pätnásť Slovákov, pričom najčerstvejšími prírastkami sú účastníci nedávnych MS dvadsaťročných Libor Nemec, Martin Mišiak a Pavol Funtek. Naproduktívnejším je Košicami odchovaný krídelník Ľubomír Kupčo s priemerom 0,6 kanadského bodu na duel. Priestor v bránke okrem Gajana dostáva aj Matej Marinov, Ján Korec a Rastislav Eliáš. Marinov je pritom s vyše 92-percentnou úspešnosťou momentálne najlepším brankárom ligy.

Kanadskou juniorkou sa prebíja ďalšia početná partia. Center Samuel Honzek má vo WHL viac ako bod na zápas a viacerí ho vidia v prvom kole najbližšieho draftového výberu. Ide o ligu gólovo mimoriadne bohatú a bývalý hráč Dukly Trenčín je druhým najproduktívnejším hráčom Vancouveru Giants. Dobrý dojem zanecháva aj produktívny obranca Viliam Kmec, navyše s vysoko priaznivým hodnotením +/-. V OHL sa výborne darí vydraftovaným útočníkom Filipovi Mešárovi a Servácovi Petrovskému. Peter Repčík je zase našim najvýraznejším prospektom v QMJHL. Americký univerzitný hokej na najvyššej úrovni momentálne skúša šestica našich rodákov, pričom Miroslav Mucha a Ján Lašák majú priemer blízky pol bodu na zápas.