Program
Hokej - 05.02.2023 18:29

Historický All-star team Slovenska s dvomi aktívnymi hráčmi

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Sobotný zápas hviezd NHL ostal bez slovenskej účasti, no v súvislosti s ním web NHL pripravil materiál, v ktorom spomína na najlepších hráčov jednotlivých národností, ktorí pôsobili v najlepšej lige sveta. Články majú skladbu tímov s dvomi brankármi a dvanástimi korčuliarmi. Neprekvapí, že dominuje generácia, ktorá sa na prelome milénií starala o historické umiestnenia nášho národného tímu. V top zostave sa však objavili aj dvaja súčasní hokejisti.

Brankársky post zámorskí experti obsadili dvojicou Jaroslav Halák a Ján Lašák. V histórii NHL si v nej zachytala len pätica Slovákov, pričom len dvaja z nich môžu hovoriť o trojcifernom počte zápasov. Halák je pritom jasnou prvou voľbou. "Držiteľ dvoch Jennings Trophy pre brankára s najnižším počtom inkasovaných gólov (2012 so St. Louis Blues a 2020 s Boston Bruins) sa Zápasu hviezdu nikdy nezúčastnil, ale okrem NHL zažiaril aj na medzinárodnej scéne. V roku 2010 priviedol slovenský tím na štvrtú priečku na olympiáde vo Vancouveri a o šesť rokov neskôr bol oporou Tímu Európy na jeho ceste do finále proti Kanade," vyzdvihol článok bratislavského rodáka. Prednosť pred Petrom Budajom dostal Ján Lašák, ktorý v profilige pôsobil v rokoch 2001 až 2004. "Držiteľ šiestich štartov za Nashville Predators je majiteľom kompletnej zbierky medailí z majstrovstiev sveta IIHF, na ktorých má obrovskú zásluhu," odargumentovali Lašákov výber.

Historická slovenská elitná zostava má dvoch zadákov a ich mená neprekvapia. Zdeno Chára pôsobil v zámorí 24 sezón a žiaden našinec nemá na konte viac odohraných zápasov. "Dlhoročný kapitán Boston Bruins na seba upozornil aj v Zápasoch hviezd, kde nastúpil šesťkrát. Päťnásobný víťaz súťaže zručností o najtvrdšiu strelu stále drží rekord NHL - víťaz Stanley Cupu z roku 2011 o rok neskôr vystrelil rýchlosťou 175 kilometrov za hodinu," spomína sa. Dopĺňa ho Ľubomír Višňovský, druhý najvyťaženejší obranca v histórii. Kvality ofenzívneho obrancu ocenil aj samotný All Star Game jeho nomináciou v roku 2007.

Nominovaných útočníkov si môžeme uviesť chronologicky podľa období, kedy v NHL hrali. Jediným zástupcom minulého storočia je Peter Šťastný. "Prvý krajan, ktorý sa v NHL stal superhviezdou. Člen Hokejovej siene slávy do zámoria utiekol z komunistického Československa a okamžite získal Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny," pripomína portál kariérny highlight forwarda žiariacieho v 80. a 90. rokoch.

Žigmund Pálffy ukončil svoje zámorské pôsobenie v roku 2006 a udržal si priemer viac ako bod na zápas. Štyrikrát sa pritom predstavil na All-Star Game. Peter Bondra je jedným zo šiestich Slovákov s viac ako tisíc odohranými zápasmi. "Jeden z najlepších slovenských útočníkov všetkých čias pred érou Alexandra Ovečkina držal všetky dôležité rekordy v klube Washington Capitals. Zažiaril aj v súťažiach zručností na All Star Game, v ktorých sa dvakrát stal najrýchlejším korčuliarom," znie chvála na adresu tohto ikonického útočníka.

Center Jozef Stümpel prešiel draftom 1991 a výraznú stopu zanechal v Bostone, LA aj na Floride. Pri takmer dvesto strelených strelených góloch je účasť slávneho propagátora drevenej hokejky v rebríčku úplne logická a oprávnená. V roku 2010 sa z amerického kontinentu do Európy pobral Miroslav Šatan, a to už patril do klubu "tisíckarov". "Dlhoročný kapitán zlatej slovenskej generácie prišiel do NHL v roku 1995 a ostal až do roku 2010. V predposlednej sezóne sa dočkal aj Stanley Cupu s Pittsburgh Penguins, ale jeho meno bolo najdlhšie spájané s Buffalo Sabres. Dvojnásobný účastník All-Star Game sa hokeju po konci kariéry venuje ako funkcionár. Z generálneho manažéra slovenskej reprezentácie sa stal prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja," vypichli redaktori z jeho životopisu.

Pavla Demitru svojho času vydraftovali až z 227. miesta, čo sa ukázalo ako veľký omyl a nepozornosť skautov. Hokejový gentleman bol zároveň kľúčovým hráčom našej olympijskej zostavy vo Vancouveri aj bronzového tímu v Helsinkách 2003. Banskobystrický odchovanec Michal Handzuš sa v roku 2013 tešil zo zisku Stanleyho pohára a kariéru uzavrel na 1009 odohraných zápasoch. V porovnaní s ostatnými v rebríčku bol síce menej produktívny, ale ako center odvádzal mimoriadne cennú prácu a penzum neocenenej roboty. Marián Gáborík sa stal v roku 2012 MVP Zápasu hviezd, a preto vo výbere slovenských hviezd nemôže chýbať.

Jeho reprezentačnou dvojičkou bol Marián Hossa, "only one 81" Chicaga Blackhawks. "Člen Siene slávy a ďalší viacnásobný účastník All-Star Game - Hossa si medzi hviezdami zahral štyrikrát. Trojnásobný víťaz Stanley Cupu s Chicago Blackhawks ako jediný Slovák okrem Petra Šťastného pokoril tisíc bodov v NHL," píše sa o jeho kvalitách s tým, že platný vždy bol aj v defenzíve, čím kompenzuje nevyvážené zloženie tímu len s dvomi obrancami. Jediným aktívnym korčuliarom v zostave je Tomáš Tatar. "Držiteľ striebornej medaily zo svetového šampionátu v Helsinkách sa v ročníku 2019/20 stal najproduktívnejším hráčom Montreal Canadiens a už piatu sezónu je na vrchole tabuľky produktivity slovenských hráčov," dodáva ku hráčovi New Jersey.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: All Stars NHL