Program
Hokej - 22.01.2023 17:42

Jágr vyrovnal súťažný gólový rekord Gretzkeho

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Nenapodobiteľný a jedinečný Jaromír Jágr sa v polovici decembra vrátil na ľad najvyššej českej hokejovej súťaže a pokračuje v zbere rekordných zápisov. V januárovom súboji s Plzňou sa stal najstarším autorom gólu v histórii extraligy, keď vylepšil vlastné tri roky staré maximum a stal sa prvým päťdesiatnikom s presným zásahom v súťaži. Medzičasom strelil ďalší gól a na konte má deväť kanadských bodov v trinástich dueloch. Jeho Kladno je pritom posledné a má druhý najnižší počet strelených gólov spomedzi všetkých mužstiev. Celkovo má legendárny krídelník na konte už 1098 gólov v súťažných zápasoch, čím vyrovnal historický zápis Wayna Gretzkeho a s určitosťou ho prekoná.

Česká liga má pred sebou ešte 13 kôl základnej časti a pokiaľ sa Kladno chce vyhnúť baráži, zmazať musí štvorbodové manko na České Budějovice. V druhej lige na postup medzi elitu ašpiruje najmä Poruba, Třebíč a Vsetín. Fenomenálny Jágr sa teda čoskoro stane mužom s najvyšším počtom gólov v ligových zápasoch, a to od jeho debutu na seniorskej úrovni ubehlo už 34 rokov. Bolo to krátko pred revolúciou vo farbách Poldi SONP Kladno, ktoré pôsobilo v najvyššej československej súťaži po boku Slovana Bratislava, Dukly Trenčín a VSŽ Košice. Kladno svoju príslušnosť k najvyššej súťaži hájilo cez baráž, Slovan na rok vypadol.

Pre porovnanie s Jágrom, druhý najstarší strelec v histórii českej extraligy je Martin Ručinský, ktorý skóroval v 44 rokoch a Jiří Šlégr bol pri svojom poslednom góle o rok mladší. Spoločne s brankárom Dominikom Haškom sú to zároveň traja najstarší hráči, ktorí súťažne hrali najvyššiu súťaž u našich susedov. Jágr vo februári oslávi 51. narodeniny a ich "maximá" zmietol zo stola. Zaujímavosťou však je, že nie je vôbec najstarším hráčom, ktorý vstúpil na ľad v ligovom súboji. Pardubice si na konci 90. rokov uctili svoju legendu Evžena Musila a pri príležitosti jeho 70. narodenín ho zapísali na súpisku pre ligový súboj so Vsetínom. Ide o svetový rekord.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora