Program
Hokej - 16.01.2023 09:51

Dva tímy v CHL? Nitra vyhrala Kontinentálny pohár

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Nitrianski hokejisti triumfovali v Kontinentálnom pohári, ktorého súčasťou boli mužstvá z Francúzska, Veľkej Británie, Lotyšska, Slovinska či Talianska. Odmenou za to im je možnosť štartovať v budúcosezónnej Champions Hockey League, kde by tak Slovensko mohlo mať dvojnásobné zastúpenie. Zverenci Antonína Stavjaňu zohrali od piatka do nedele tri duely za tri dni vo finálovej skupine, ktorej dejiskom bolo Francúzsko. O hostenie finálového miniturnaja sa sami uchádzali. Nad Asiagom vyhrali 5:3, domácich Angers pokorili 3:2 po samostatných nájazdoch a v záverečnom priamom súboji o prvé miesto pokorili Cardiff 3:2. Predtým vyhrali základnú skupinu pred Asiagom, Osvienčimom a Kremenčukom.

Hoci sa v domácej lige Nitre vôbec nedarí a v extraligovom poradí jej patrí predposledné miesto, do medzinárodného turnaja šla ako strieborný medailista z ročníka 2021/22. V rámci Kontinentálneho pohára nenašla premožiteľa a vyhrala všetkých šesť svojich zápasov. Pre Lotyšsko, Slovinsko, Ukrajinu alebo Taliansko je tento turnaj možnosťou získať miestenku do Ligy majstrov aspoň pre jeden svoj tím. Briti, Francúzi alebo Slováci ním môžu rozšíriť počet svojich zástupcov. Continental Cup si minulý rok zahral Poprad a do finálovej skupiny tesne nepostúpil. Slovenského víťaza má piaty raz v histórii. Pred Nitrou podobný úspech dosiahol Martin, Košice, Slovan Bratislava a Zvolen.

Medzi ústredné postavy nitrianskeho úspechu sa zaradil brankár Matthew O'Connor, ktorý finálový turnaj absolvoval s úspešnosťou zásahov 92,75 percenta. Filip Krivošík sa v štyroch dueloch predviedol bilanciou 2+2, Luke Green rozdal štyri asistencie a Jakub Lacka trikrát skóroval. Či sa Nitrania v septembri v Lige majstrov naozaj predvedú, je ešte hudbou budúcnosti a rozhodnutím, ktoré ešte len padne. Prioritou je teraz vyhnutie sa zostupu do druhej najvyššej slovenskej súťaže. Faktom však je, že by potešili aj fanúšikov konzolovej hokejovej hry. Tá totiž disponuje licenčnými právami na CHL a HK Nitra by tak fungoval ako hrateľný tím.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: HK Nitra