Program
Hokej - 25.11.2022 08:21

Stop násiliu na ženách! 18. kolo SHL sa odeje do fialovej

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Každá tretia žena je obeťou domáceho násilia. Slušné a férové správanie nepatrí len na športoviská, ale aj do domovov. 25. november je medzinárodným dňom proti násiliu páchanému na ženách, a preto ponesie 18. kolo Tipos Slovenskej hokejovej ligy špecifický nádych a fialovú farbu. Práve tá je symbolom boja proti domácemu násiliu.

Záver novembra bol venovaný boju za eliminovanie násilia páchaného na ženách v roku 1999, vyhlásením OSN. Zvyčajne ho po celom svete sprevádzajú rôzne aktivity, ktoré sa zvyknú natiahnuť až do 10. decembra - Medzinárodného dňa ľudských práv. Napriek dlhodobým snahám o opak, násilie páchané na ženách patrí naďalej medzi najrozšírenejšie formy porušovania ľudských práv a zásahov do ľudskej dôstojnosti. Výnimkou nie je ani Slovensko, v ktorom bolo obeťou podobného konania viac ako päť percent žien, čo zodpovedá približne 100-tisícovému počtu. V početnosti je najčastejšie sexuálne násilie, najmä znásilnenie, pokus oň alebo sexuálny styk zo strachu. Páchateľmi sexuálneho násilia v dospelosti bývajú výlučne muži.

V tento symbolický deň sa pripomína najmä to, že každá žena a jej deti si zaslúžia žiť plnohodnotný život v bezpečnom prostredí. Kľúčom k tomu nie sú zákony ani polícia, ale prístup celej spoločnosti a každého jej člena. Svojou troškou k tomu chce prispieť aj hokejová obec. "Fialové kolo" sa netýka len piatkového kola druhej najvyššej súťaže, ale aj extraligových zápasov v tento deň. Realizačné tímy všetkých klubov, vrátane trénerov a asistentov, by mali mať počas zápasov pripnuté fialové stužky a osobitná pozornosť bude myšlienke venovaná aj počas reklamnej prestávky.

Obetiam domáceho násilia, rovnako ako uvedomelým svedkom, ktorí chcú pomôcť, je zriadená bezplatná non-stop telefonická linka 0800 212 212. Informácie k problematike násilia páchanom na ženách sú k dispozícii na stránke www.zastavmenasilie.sk.