Program
Hokej - 21.11.2022 16:09

Hossa vstúpil v Chicagu Blackhawks medzi nesmrteľných

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

V noci z pondelka na utorok sa hokejový útočník Marián Hossa zaradil medzi nesmrteľné postavy Chicaga Blackhawks, klubu s 96-ročnou históriou. Pred ligovýcm zápasom proti Pittsburghu Penguins putoval pod strop United Centra dres s jeho číslom 81, čo znamená, že si ho v tíme už nik neoblečie. Výber súpera vôbec nebol náhodný. V drese "tučniakov" v minulosti Hossa odohral 32 zápasov, vrátane finále bojov o Stanleyho pohár. Ten šťastný koniec nemal, no oslavoval trikrát vo farbách Blackhawks, a to v rokoch 2010, 2013 a 2015. Samotné stretnutie, ktorému predchádzala ceremónia, Chicago prehralo 3:5. Žiaril štvorbodový Crosby, ktorý bol Hossovým spoluhráčom počas pôsobenia v Pensylvánii.

Kariéru slovenského krídelníka pred sezónou 2016/17 ukončilo ochorenie kože, pre ktoré nemohol ďalej nosiť hokejový výstroj. Oficiálny koniec kariéry však nastal až po vypršaní kontraktu tento rok. "Je pre mňa obrovskou cťou byť tu a zdieľať to všetko spoločne s vami. Je neuveriteľné, že moje číslo tu bude navždy visieť," povedal dojatý Marián Hossa. Hoci v kariére vymenil viaceré kluby, niet pochýb o tom, ktorý v ňom zanechal najhlbšiu stopu: "Celý týždeň cítim, že ku mne smerujú veľké zásluhy, ale vďaka týmto chlapcom a spoločne s nimi sme vyhrali Stanley Cup. To je dôvodom, prečo som tu. Vďaka chlapi!" Jeho štatistiky zdobí cez 1300 odohraných zápasov v NHL, z toho 534 práve za Chicago. Okrem toho nastupoval aj za Ottawu, Atlantu, Pittsburgh a Detroit. Európsky hokej okúsil naposledy vo výlukovej sezóne 2004/05, kedy si obliekol dres Dukly Trenčín aj švédskej Mory.

Poklonu 43-ročnému bývalému hokejistovi zložili aj viacerí bývalí spoluhráči či tréneri. "Bolo skvelé tráviť čas s týmito chlapmi. Mám množstvo skvelých spomienok," povedal Patrick Kane a so zamyslením dodal: "Človek si zvykne na to, že sa vídame každý deň po takú dlhú dobu a potom zrazu sa s nimi stretávať prestane. Keď sa po čase vidíme, prináša to množstvo nadšenia a radosti," V podobnom duchu veci vidí aj kapitán tímu Jonathan Toews. "Núti vás to zamyslieť sa nad tým, ako rýchlo letí čas. Bolo to nedávno, keď ešte bol 'Jastrabom'. Všetci však chápeme obrovskému prijatiu od fanúšikov, ktorí ukazujú, ako veľa pre miestnych ľudí znamenal," povedal skúsený center. "Pre mňa bol najlepším podpísaným voľným hráčom v športovej histórii Chicaga. Bol chýbajúcim dielikom pre náš tím," povedal ešte v apríli na jeho adresu výkonný riaditeľ Danny Wirtz, ktorý naznačil aj chystanú manažérsku pozíciu v štruktúrach Blackhawks.

Pre klub so šiestimi vyhranými titulmi v najlepšej lige sveta je Hossova "osemdesiat jednotka" siedmym vyradeným číslom. Pod stropom miestnej haly už visí číslo 21, ktoré patrilo slovenskému rodákovi Stanovi Mikitovi, brankárska "jednotka" Glenna Halla, číslo 3 reprezentované obrancami Pierrom Pilotem a Keithom Magnusonom, číslo 9 Bobbyho Hulla, 18 na počesť Denisa Savarda a dres s číslom 35, pripomínajúci gólmana Tonyho Esposita.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora