Program
Hokej - 06.11.2022 12:54

Šikovnejší Plekanec s veľkou budúcnosťou v NHL, chvália nášho juniora

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Krídelník Filip Mešár si v NHL drafte 2021 zdanlivo ukrojil menej slávy ako Juraj Slafkovský a Šimon Nemec, vydraftovaní z prvých dvoch miest. O popradskej hviezdičke sa od začiatku kempu v Montreale Canadiens - hoci vydareného - hovorilo ako o hráčovi, ktorý sa pravdepodobne pôjde rozohrať do zámorskej juniorskej súťaže, no podľa všetkých expertov mu to môže veľmi pomôcť a mal by tam patriť medzi veľmi produktívne postavy. Nemýlili sa. Osemnásťročný mladík bol najprv preradený do farmárskeho Lavalu Rocket a odtiaľ putoval do juniorského Kitcheneru Rangers, no s menej istým obdobím sa popasoval výborne. Po štyroch zápasoch v OHL mu v štatistikách svieti bilancia 4+4.

Kitchener má zatiaľ na konte len štyri víťazstvá z jedenástich duelov a radí sa na chvost Západnej konferencie. Pre Mešára však momentálne nie je kľúčové zbierať tímové úspechy v kanadskej juniorskej lige. Montreal zvolil pri dvoch vydraftovaných Slovákoch v prvom kole opačný postup a kým jednotka draftu dostáva desaťminútovú zápasovú porciu, Mešárovo vyťaženie je oveľa väčšie, nastupuje v prvom útoku a priestor dostáva aj v početných prevahách. Za to sa odvďačuje faktom, že boduje vždy, keď nastúpi. "Filip Mešár ma zaujal od prvého momentu, keď som ho videl na 'development kempe'. Je veľmi šikovný a prefíkaný v držaní puku aj bez neho. Na ľade navyše necháva všetko. Je trochu ako Tomáš Plekanec, akurát zručnejší," vystrúhal poklonu na Mešárovu adresu uznávaný montrealský novinár Stu Cowan.

Kladenský rodák odohral 15 sezón v NHL a k podobnej kariére ešte vedie pridlhá cesta. Prirovnávaný však je aj ku Nickovi Suzukimu, súčasnému kapitánovi Canadiens. Po drafte v roku 2017 všetci vo veľkom vychvaľovali jeho rýchlosť a obratnosť rúk aj nôh. Rovnako tak padali superlatívy na jeho prehľad v hre, kreativitu a kvalitu prihrávok. Ponechaný však bol v OHL, kde za dva roky nabral skúsenosti aj sebavedomie a potom si ho vytiahol práve Montreal, hoci vydraftovaný bol pôvodne Vegas. "Budem radšej, keď získa 80 bodov v juniorke ako 40 bodov na farme," otvorene deklaroval o Mešárovi generálny manažér Kent Hughes. Nakoniec ho v kempe podržal pomerne dlho a len šesť hokejistov z tohto draftového ročníka zotrvalo dlhšie. Hoci mal v mladom veku za sebou už dve popradské seniorské sezóny, 24násobný víťaz Stanley Cupu vie, čo robí. Ofenzíva so Slafkovským, Dachom, Suzukim, Caufieldom, Ylönenom či Harveyom-Pinardom sľubuje veľkú perspektívu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora