Program
Hokej - 26.09.2022 20:02

NHL v Prahe má problém. Ruskí hokejisti nie sú v Česku vítaní

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Poriadne dusno je pred otváracím zápasom novej sezóny NHL, ktorý sa 7. októbra odohrá v Prahe a jeho aktérmi bude Nashville Predators a San Jose Sharks. Česká republika totiž patrí na diplomatickej scéne medzi krajiny s najstriktnejším odmietavým postojom voči Rusku a jeho obyvatelia momentálne nie sú vítaní. Týkať sa to má aj hokejistov, no tí v rámci NHL nie sú nijak suspendovaní. Ani po vypuknutí vojny sa na 47 Rusov v lige nebučalo a neboli vynechaní zo zostavy. Naopak, Kaprizov, Panarin, Ovečkin, Sergačov či Šesťorkin ďalej patrili medzi klenoty jednotlivých mužstiev.

Tento fakt sa nepáči Ministerstvu zahraničných vecí Českej republiky, ktoré poslalo Sharks aj Predators rázny odkaz. Ruskí hokejisti v ich zostave nie sú vítaní. Týka sa to nashvillského forwarda Jakova Trenina, no viac dotknuté je San Jose v kádri s bekom Nikolajom Knyžovom a útočníkmi Alexandrom Barabanovom a Jevgenijom Svečnikovom. Aj preto prišla z Kalifornie rázna a ostrá odpoveď. "Som presvedčený, že fungujeme ako jeden tím. To, čo sa vo svete deje, nie je chyba hráčov. Neurobili nič zlé, a preto si nemyslím, že by mali byť za to potrestaní. Buď prídeme všetci alebo nikto," odkázal generálny manažér Mike Grier.

Zápas, ktorý by mal slávnostne otvoriť 105. ročník NHL je tak reálne ohrozený. Česi pracujú na tom, aby hokejisti s ruským pasom nemohli do krajiny vstúpiť. Už krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prestali vydávať víza ruským občanom. Kvôli kanadsko-americkej súťaži nehodlajú tento postoj zmeniť. "Môžeme potvrdiť, že Ministerstvo zahraničných vecí ČR poslalo list NHL, v ktorom upozorňuje, že Česká republika ani iný štát v bezvízovej Schengenskej zóne by v tejto chvíli nemal udeliť víza ruským hráčom pre vstup na naše územie," potvrdilo ministerstvo u našich susedov. Hokejový patronát nad stanoviskom drží Dominik Hašek. Podľa neho je teraz pomyselná loptička na polovici vedenia ligy, ktorého sa pravdepodobne ku zrušeniu zápasu týždeň vopred neprikloní. "Podstatné je, že spolu s ministerstvom zahraničných vecí robíme to najlepšie pre bezpečnosť našich občanov a spojencov. Na jednu stranu dávame ľudské životy, na druhú hokej. Vždy budem vravieť, že ani tá najkrajšia hra na svete sa nemôže vyrovnať ľudskému životu," povedal legendárny brankár.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora