Program
Hokej - 09.09.2022 14:23

Fínsko vidí v spoločnej európskej hokejovej lige veľký potenciál

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Nadnárodná Kontinentálna hokejová liga sa rokmi začala stávať pre kluby zo západnej Európy stále menej zvládnuteľnou. Bez štátnej podpory, podobnej ruským veľkoklubom, sa tímy z Česka, Slovenska, Fínska či Lotyšska dostávali do finančných problémov a po vypuknutí vojny na Ukrajine volali morálno-diplomatické dôvody po odchode aj posledných mohykánov z Európskej únie. Samotná myšlienka veľkej spoločnej kontinentálnej ligy však vôbec nie je zlá a intenzívne s ňou pracujú vo Fínsku.

Otcom myšlienky je dlhoročný funkcionár Kalervo Kummola, ktorý svojho času pôsobil aj vo vysokých štruktúrach IIHF. Vôbec pritom nešpekuluje naprázdno a za optimálnych okolností by chcel takúto súťaž spustiť už v sezóne 2025/26. Vo fínskom hokeji má naviac silnú podporu a práve Liiga, radiaca sa medzi úzky výber najkvalitnejších seniorských súťaží sveta, by sa mohla stať akýmsi základom. Dôležité však bude zlákať veľkú televíznu spoločnosť po vzore futbalových súťaží. Hokej zatiaľ nie je vo svete takým veľkým lákadlom ako elitné futbalové ligy či poháre, ale severania odhadujú, že budú potrebovať minimálne 500-miliónový kontrakt. Z toho vyplýva, že pravdepodobne nepôjde o futbalového vysielateľa. Nová liga mu na oplátku bude vedieť ponúknuť zápas každý večer.

Kladnú odozvu na projekt vyslali viaceré krajiny, vrátane Švajčiarska či Česka. Počítať sa má dokonca aj so slovenským zástupcom a otvorené sa hovorí o tom, že ním bude bratislavský klub. Kummola priznáva, že má zatiaľ problém zlomiť Nemcov a Švédov, ktorí sú na domácu ligu pyšní a nechcú ju rozpustiť. Odchod troch či štyroch veľkoklubov by existenciu SHL či DEL výrazne ohrozil. "Hokejová Superliga", ako médiá nápad pracovne označujú, nejde do vzduchoprázdna. Už ôsmu sezónu svoju históriu tvorí Liga majstrov s 32 klubmi z dvanástich rôznych súťaží, od roku 1997 sa hráva aj Kontinentálny pohár a viaceré hokejové ligy majú dnes nadnárodný charakter s účastníkmi z viacerých krajín.

Vytvorenie akejsi "európskej NHL" už bolo témou viackrát, no tá vždy padla ako nerealizovateľná. V čase marketingovej destabilizácie KHL je však načasovanie celkom zaujímavé a sľubné. Fínski podporovatelia argumentujú aj faktom, že v Európe je veľký záujem o zápasy NHL, z ktorých niektoré sa aj tento rok odohrajú na európskom kontinente a pre severoamerickú ligu malo zmysel prispôsobiť hracie časy vybraných zápasov divákom zo starého kontinentu. Divácky potenciál existuje. Už len presvedčiť veľké spoločnosti, aby doň vložili peniaze. Polmiliardová televízna investícia môže znieť na počutie šialene, no taká futbalová Premier League poberá za vysielacie práva desaťnásobne viac.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora