Program
Hokej - 05.09.2022 10:29

Jágr je Slovenskom stále nezdolaný. V exhibícii pokoril tím Višňovského

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

V prvú septembrovú nedeľu sa na ľadovej ploche bratislavského zimného štadióna stretli obrovské hviezdy a legendy slovenského aj českého hokeja. Kapitáni Ľubomír Višňovský a Jaromír Jágr dali dokopy nabité partie pamätníkov najväčších úspechov éry samostatnosti a na hráčske časy si tak zaspomínali zlatý chlapci z Göteborgu, pamätníci vancouverskej olympijskej jazdy, ale aj "zlatí kluci" z Nagana alebo viacnásobní majstri sveta z českého tímu. Vyrovnaný zápas v rámci akcie "Legendy sú späť" sledovala vypredaná hala a lepšie sa vodilo Čechom, ktorí vyhrali výsledkom 5:4. Zápas mal aj charitatívny rozmer a časť zo vstupného bola venovaná hendikepovaným deťom.

Hoci sa do akcie dostali štyridsiatnici či päťdesiatnici, doplnení niekoľkými stále aktívnymi chlapcami, šikovné ruky im ostali a exhibícia ponúkla niekoľko pekných technických momentov alebo krásnych kombinačných gólov. Organizátorom sa pritom zápas podarilo dať dokopy až na tretí pokus. Pôvodným plánom bola konfrontácia v českom Špindlerovom Mlyne, kde by sa hralo pod holým nebom, no akcii vystavila stopku pandémia. O presné zásahy sa postaralo osem rôznych strelcov. Domáce góly dával Tomáš Tatar, Peter Pucher, Michal Handzuš a Žigmund Pálffy, české zásahy zaznamenal Róbert Reichel, Jiří Tlustý, Pavel Brendl a jediný dvojgólový muž Jaroslav Bednář.

V prvej polovici zápasu si šou trochu nečakane ukradol brankár Ondřej Pavelec, ktorý neinkasoval gól a z ľadu schádzal za stavu 4:0. Petr Mrázek už mal o poznanie exhibičnejšieho ducha a s jeho príchodom sa Slovensku podarilo zdramatizovať. V našej bránke sa vymenil Ján Lašák a Karol Križan. Skóre 4:5 bolo v platnosti už po dvoch tretinách. V tej tretej sa síce hralo v dobrom tempe, možno v najvyššom za celých 60 minút, no skóre sa už nemenilo. Odveta medzi slovenskými a českými legendami by sa mala uskutočniť na prelome kalendárnych rokov, respektíve začiatkom roka 2023.

"Pri exhibičných zápasoch, keď má už väčšina hráčov úspešné kariéry za sebou, je to možno naša posledná šanca stretnúť sa. Dúfam však, že sa ešte v budúcnosti predvedieme pred divákmi. Potešil ma vypredaný štadión a diváci si určite užili stretnutie," povedal po zápase kapitán víťazného tímu Jaromír Jágr. V podobnom duchu ho doplnil aj Ľubomír Višňovský, ktorého mrzelo, že tribúny v slovenskom hlavnom meste nevideli víťazstvo: "Nevedeli sme dať gól, často sme trafili brankára, no treba uznať aj český tím. Mali tam omnoho viac aktívnych hráčov, čo bolo cítiť. Snažili sme sa, dali sme aj niekoľko gólov a diváci podľa mňa videli slušný hokej. Najkrajší bol aplauz na začiatku aj počas zápasu. Nebolo jednoduché zorganizovať túto exhibíciu, ale česká strana bola veľmi ochotná,"

Zostava legiend Slovenska: Ján Lašák, Karol Križan - Ľubomír Višňovský, Peter Podhradský, Richard Lintner, Ladislav Čierny, Ľubomír Sekeráš, Martin Štrbák, Andrej Sekera - Marián Gáborík, Žigmund Pálffy, Jozef Stümpel, Richard Zedník, Marián Hossa, Marcel Hossa, Ladislav Nagy, Michal Handzuš, Tomáš Kopecký, Marek Uram, Ľubomír Vaic, Peter Pucher, Rastislav Pavlikovský, Tomáš Tatar - tréneri: Ján Filc, Ľubomír Pokovič
Zostava legiend Česka: Ondřej Pavelec, Petr Mrázek – Lukáš Krajíček, Libor Procházka, Karel Pilař, Marek Židlický, Jaroslav Nedvěd, Filip Hronek - Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Jakub Voráček, Zbyněk Irgl, Jiří Tlustý, Róbert Reichel, Václav Varaďa, Jaroslav Bednář, Petr Klíma, Pavel Brendl, David Výborný - tréner: Martin Ručinský