Program
Hokej - 20.08.2022 17:07

Dinamo Riga hlási koniec "ruskej éry". Formuje pobaltskú ligu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Ruská invázia na Ukrajine viedla, okrem iného, aj k výraznému poklesu záujmu západu o Kontinentálnu hokejovú ligu a svoje účinkovanie na tejto scéne ukončil aj Jokerit Helsinki a Dinami Riga. V prípade lotyšského tímu je to veľká téma, nakoľko väčšina reprezentantov má klubovú príslušnosť práve k tomuto celku a celé to povedie k veľkej reforme hokeja na Pobaltí. Lotyšsko a Litva spájajú sily a uvádzajú spoločnú OHL. Zahŕňať bude deväť tímov, vrátane oboch národných šampiónov HK Zemgale/LLU a Hockey Punks Vilnius.

"Sme veľmi radi za rozšírenie teritória OHL a za zvýšenie celkového počtu tímov. Účasť litovských klubov pomôže s popularizáciou a rozvojom hokeja v Pobaltí," komunikoval novinku Lotyšský hokejový zväz. Podobne veci vidia aj Litovčania, podľa ktorých popredné tímy majú čo ponúknuť, zaradia sa medzi špičku a taktiež vítajú možnosť konfrontovať sa s kvalitnými a geografický blízkymi súpermi. Zoznam účastníkov rozšíri azda najznámejší tím Energija Elektrenai a Kaunas City. Lotyšskými účastníkmi budú Mogo, HS Riga, Dinaburga Daugava and Prizma Riga. Ďalšie známe značky HK Liepaja a Olimp Riga si prihlášku nečakane nepodali.

Projekt ide trochu po ženskom vzore, keďže práve tam pred pár rokmi lotyšské družstvá prizvali úzku litovskú špičku. Litva je v tomto spojení menším partnerom. Ide o tím, ktorý sa na mužskej úrovni nachádza v druhej najkvalitnejšej výkonnostnej divízii, nikdy nehrala A-kategóriu. Na ostatných majstrovstvách sveta si pritom nepočínali zle. Zdolali Kórejskú republiku aj Rumunsko, no v poradí zaostala za Slovincami a Maďarmi, ktorí sa posúvajú o poschodie vyššie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora