Program
Hokej - 12.08.2022 10:14

Hokejista roka s novým víťazom. Do Siene slávy dvaja göteborskí chlapci

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Ocenenie pre najlepšieho hokejistu za rok 2022 pripadlo do rúk osemnásťročného supertalenta. Juraj Slafkovský v hlasovaní členov Výkonného výboru a vedenia SZĽH, klubov a novinárov nechal za sebou Erika Černáka či Tomáša Tatara. Celkovo si z galavečera v Zimnej jazdiarni na Bratislavskom hrade prebral tri trofeje. Vyhlásený bol aj za najlepšieho útočníka Slovenska a podľa očakávaní aj za juniora sezóny. Honor najlepšieho brankára za uplynulú sezónu bol odovzdaný Patrikovi Rybárovi, najlepším obrancom je Erik Černák, trénerský primát získal Craig Ramsay. Kráľovná slovenského hokeja sa nezmenila a pozíciu obhájila Nicol Lucák Čupková. Galavečer sa konal po dvoch neuskutočnených edíciách, keďže v rokoch 2019 a 2020 sezónne dianie výrazne ovplyvnil koronavírus.

Prvenstvo Slafkovskému vyniesol výnimočný rok, počas ktorého sa stal jednotkou draftu, tešil sa zo striebra na Hlinka Gretzky Cupe, cez kvalifikáciu pomohol k postupu na olympiádu a práve na nej zažil ďalšie hviezdne chvíle. Jeho triumf bol v hlasovaní úplne jednoznačný, rovnako ako v hlasovaní o Cenu Jozefa Golonku a Cenu Pavla Demitru. "O jednej kategórii som ani nevedel, takže to bolo prekvapenie. Nečakal som to naozaj, lebo veľa chalanov malo skvelú sezónu. Samozrejme je to pre mňa pocta ocitnúť sa medzi takými hráčmi, ktorí získali túto trofej predo mnou," citovali agentúry jeho slová.

Cenu Róberta Švehlu, venovanú obrancom, získal Erik Černák po dvoch veľmi dobrých sezónach v radoch Tampy Bay. Ocenenie pomenované po Vladimírovi Dzurillovi pripadlo do rúk Patrika Rybára, ktorý počas leta vymieňa Minsk za Spartak Moskva. Veľmi mu pomohol olympijský turnaj, na ktorý cestoval ako gólmanska trojka, no nakoniec skvelými výkonmi vychytal striebro. Z víťazstva v jedinej ženskej kategórii sa tešila kreatívna útočníčka Nicol Lucák Čupková, ktorá sa zaradila medzi najväčšie hviezdy ruskej ligy vo farbách Agideľu Ufa. Po vypuknutí vojny sa vrátila na Slovensko a v sezóne 2021/22 ukončila reprezentačnú aj hráčsku kariéru. Nič nové ani v rámci Ceny Juraja Okoličányho. Najlepším slovenským arbitrom je tretí rok po sebe Peter Stano.

Súčasťou galavečera je tradične aj uvádzanie do Siene slávy. Vstúpili do nej hneď dvaja laureáti, jeden formálne za rok 2021, druhý za rok 2022. Ide o útočníkov, ktorí sa podieľali na zisku zlatých medailí na göteborskom šampionáte 2002 - Peter Bondra a Žigmund Pálffy. Bondra má na svojom konte vyše tisíc zápasov v NHL a okrem šampionátového zlata zo Švédska má doma aj bronz z roku 2003. Po ukončení hráčskej kariéry plnil funkciu generálneho manažéra slovenského národného tímu. Pálffyho stopa v najlepšej lige sveta pozostáva zo siedmich stoviek duelov a záver svojej kariéry venoval rodnej Skalici, cez ktorú zlomil viaceré extraligové rekordy. Na majstrovstvách sveta je rovnako držiteľom zlata a striebra.

Sumár výsledkov ankety Hokejista roka 2022
Hokejista roka: Juraj Slafkovský
Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): Patrik Rybár
Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu): Erik Černák
Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): Juraj Slafkovský
Najlepšia hokejistka: Nicol Lucák Čupková
Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): Craig Ramsay
Najlepší rozhodca (Cena Juraja Okoličányho): Peter Stano
Najlepší hráč do 20 rokov (Cena Pavla Demitru): Juraj Slafkovský