Program
Hokej - 11.08.2022 14:22

Danube Cup s účastníkom 17 šampionátov či skúseným slovenským reprezentantom

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Bratislavský zimný štadión sa bude hemžiť hviezdami a konfrontovať sa budú mimoriadne slávne a úspešné tímy z popredných európskych líg. Organizátorom Danube Cupu sa podarilo na prvý rok poskladať kvalitnú štvorčlennú slovensko-česko-švajčiarsko-fínsku konkurenciu, keď domáci Slovan Bratislava vyzve Sparta Praha, HC Davos a Lukko Rauma. Vychádzajúc z minulej sezóny, zahrá si majster Slovenska so strieborným tímom českej ligy, semifinalistom švajčiarskej najvyššej súťaže a štvrťfinálovým účastníkom fínskej ligy. Už to predznamenáva veľké mená, ktoré sa nachádzajú v jednotlivých kádroch.

Slovenskému fanúšikovi je najbližšia pražská Sparta. Osemnásobný majster Česka vychoval viacerých bývalých hviezdnych reprezentantov a veľké mená má v zostave aj súčasný kouč Pavel Patera. Bránku háji skúsený Jakub Kovař, ktorý má cez štyristo odchytaných zápasov v Kontinentálnej hokejovej lige a počas aktuálneho leta sa z Jekaterinburgu cez Zürich vrátil do vlasti. Olympijský reprezentačný obranca z Pchjongčangu Adam Polášek si meno budoval okrem Ruska aj vo Fínsku či v AHL. Center Roman Horák odohral 84 duelov v najlepšej lige sveta a čerstvé skúsenosti z NHL má aj 23-ročný forward David Kaše. Keď je reč o NHL, jedenásť sezón tam pôsobil Vladimir Sobotka, pričom spomínajú naňho najmä fanúšikovia Bostonu či St. Louis. Pozornosť budú pútať aj bývalí hráči Slovana Michal Řepík a Jan Buchtele. Belasý dres hájili počas pôsobenia v ruskej nadnárodnej lige. Bek Milan Jurčina síce za Slovan nikdy nehral, avšak slovenské farby hájil na piatich svetových šampionátoch a dvoch olympiádach.

HC Davos má fanúšik spätý predovšetkým s domácim Spengler Cupom. Podobne ako Sparta, svoju storočnicu už oslávil, a z jeho tímu možno vypichnúť viacerých švajčiarskych reprezentantov, ale aj výborne doplnených legionárov. Švédsky zadák Klas Dahlbeck je známy z Caroliny Hurricanes aj CSKA Moskva a pred aktuálnou sezónou sa sťahoval ku slávnemu žlto-modrému klubu. Smerom dopredu sa predvedie 38-ročný veterán Andres Ambühl, ktorý v Helsinkách odohral už svoj rekordný 17. svetový šampionát. Bohaté reprezentačné skúsenosti má aj davoská ofenzívna stálica Enzo Corvi a fajnšmekrom určite čosi povie aj meno krídelníka Simona Knaka, ktorého minulý rok vydraftoval Nashville. Kvalitu z cudziny dopĺňa obranca Magnus Nygren a forward Joakim Nordström s viac ako piatimi stovkami štartov v profilige.

S 85-ročnou históriou bude Lukko Rauma v Bratislave najmladším klubom, no pred dvomi rokmi vyhral fínsku ligu a to z neho môže robiť popredného adepta na celkový triumf. Bránku by mu mala hájiť posila z Magnitogorska Arťom Zagidulin, v zadných radoch môže vyčnievať Kanaďan Thomas Grégoire, ktorý tri roky hral na farme San José Sharks a Čech Tomáš Pavelka po svojom čerstvom presťahovaní do Fínska zo Sparty Praha. Obranca Tarmo Reunanen pred rokom bojoval o miesto v A-tíme Caroily Hurricanes, ktorej stále patrí. Vpredu by mal hrať prím produktívny 32-ročný Anrei Hakulinen a 26-ročný snajper z krídla Sebastian Repo.