Program
Hokej - 07.08.2022 16:31

Slovensko na šiestom mieste, Kanada s 23. zlatom

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Hokejová reprezentácia do 18 rokov sa v konečnom poradí Hlinka Gretzky Cupu 2022 umiestnila na dôstojnom šiestom mieste. Zverenci Tibora Tartaľa v základnej skupine podľahli Švédsku 1:4 a Kanade 1:9, no v dôležitom treťom zápase zdolali Švajčiarov 3:2 po predĺžení. Dostali sa tak do boja o konečné piate miesto, kde boli Spojené štáty americké nad ich sily. Hoci Slovensko strelilo prvý zápasový gól, Američania odpovedali šnúrou štyroch zásahov, po ktorých prišlo už len zníženie na konečných 2:4. Historické umiestnenie to pre naše družstvo nie je, ani priblíženie sa skvelému striebru z minulého ročníka. Vzhľadom na absenciu viacerých hráčov, povýšených do juniorky, je však umiestnenie pred Nemeckom a Švajčiarskom slušným počinom.

Slováci našli v tejto edícii prestížneho dorasteneckého turnaja šiestich strelcov. Jediným viacnásobným bol Adam Cedzo, ktorý pre zranenie posledný duel vynechal. Lídrom našej produktivity bola očakávaná opora Ondrej Molnár s bilanciou 0+3. Pre porovnanie, minulý rok na domácom ľade naši nastrieľali 29 gólov, zásluhou trinástich rôznych hráčov. V tejto vekovej kategórii je však každá partia hráčov iná a porovnanie s historickou generáciou draftom ovenčených mladíkov nie je úplne fér. Mrzieť môže nízka efektivita streľby, nakoľko do siete padlo len šesť percent našich streleckých pokusov. Nefungovali ani presilové hry, keďže sme využili jedinú z 18 možností.

Švajčiarsko obsadilo na Hlinka Gretzky Cupe 2022 konečné siedme miesto, Nemci končia poslední. Rozhodol o tom piatkový duel, v ktorom Helvéti vyhrali presvedčivo 4:1. Už v prvej tretine pritom nadobudli dvojgólový náskok, ktorý si v ďalšom priebehu postrážili. Finále obstaral podľa očakávaní domáci topfavorit s majstrami sveta tejto vekovej kategórie. Kanaďania, ktorí hrali po štyroch rokoch na svojom ľade, pokorili v súboji o zlato Švédov 4:1. Spokojnosť môže panovať aj vo Fínsku. To si v zápase o bronz poradilo s Českou republikou 3:1 a medailu z turnaja Ivana Hlinku a Wayna Gretzkeho vezie po desiatich rokoch. Naši susedia postúpili do turnajového semifinále po piatich rokoch, no predĺžili medailové čakanie, trvajúce od roku 2017. Vtedy z toho bola finálová účasť.

Kanadskí dorastenci sú suverénnymi lídrami tohto eventu a v Red Deere získali už svoje 23. zlato. Celkovo to bola ich 27. medaila. Rusko pre agresiu na Ukrajine na tomto ročníku nehralo a s 18 cennými kovmi je na druhom mieste tejto štatistiky. Tretí sú Američania, ktorí vyšli v treťom ročníku po sebe na prázdno. Slovenská medailová bilancia je 0-1-2 a patríme medzi sedem tímov, ktoré sa v dlhej histórii tohto podujatia dočkali kovu. Tá sa píše od roku 1991, kedy verejnosť akciu poznala ako Nations Cup, Pacific Cup alebo Memoriál Ivana Hlinku.

Konečné poradie Hlinka Gretzky Cupu 2022:
1. Kanada, 2. Švédsko, 3. Fínsko, 4. Česko, 5. Spojené štáty, 6. Slovensko, 7. Švajčiarsko, 8. Nemecko

Výsledky Slovenska na Hlinka Gretzky Cupe 2022:
Švédsko - Slovensko 1:4
Slovensko - Kanada 1:9
Slovensko - Švajčiarsko 3:2pp
USA - Slovensko 4:2

Zostava Slovenska na Hlinka Gretzky Cupe 2022:
Brankári: Samuel Urban (MŠK Púchov), Jakub Irsák (MMHK Nitra), Damian Slávik (HC Slovan Bratislava)
Obrancovia: Jakub Chromiak (HK Dukla Trenčín), Richard Baran (Lidingö Vikings/Švéd.), Samuel Barcík (HKM Zvolen), Leo Eperješi (HC Košice), Maxim Petras (HC Slovan Bratislava), Adam Beluško (HC Košice), Richard Ďurina (HK Dukla Trenčín), Milan Pišoja (MŠK Púchov)
Útočníci: Adam Cedzo (HC Oceláři Třinec/ČR), Peter Cisár (Hoba Bratislava), Daniel Alexander Jenčko (Malmö Redhawks/Švéd.), Roman Kukumberg (HC Slovan Bratislava), Ondrej Molnár (HK Nitra), Andrej Párička (HK Dukla Trenčín), Juraj Pekarčík (MMHK Nitra), Tomáš Pobežal (MŠK Púchov), Kamil Rohaľ (HK Mládež Michalovce), Samuel Sisik (SaiPa/Fín.), Ľuboš Stahoň (HK Dukla Trenčín), František Dej (HC Slovan Bratislava), Viliam Kurila (HK Mládež Michalovce), Ondrej Maruna (HK Dukla Trenčín)