Program
Hokej - 02.08.2022 12:31

NA HGC synovia slávnych otcov aj možná jednotka draftu 2024

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Hlinka Gretzky Cup je turnajom pre hokejistov do osemnásť rokov a je preto priskoro niektorého z hráčov označovať za hviezdu. Pokiaľ vám však väčšina expertov predpovedá pozíciu v prvom kole draftu NHL, nebudú to len prázdne reči a ide o mená, ktoré by sme si už teraz mohli začať pamätať. V priamych prenosoch JOJ Šport síce najväčšie slovenské hviezdy z ročníka 2005 neuvidíme, keďže Dalibor Dvorský a Maxim Štrbák dostali pozvánku o vekovú kategóriu vyššie - do dvadsiatky. Napriek tomu máme na ľade chlapcov, ktorí brázdia klziská vo Švédsku, Fínsku či Česku, odkiaľ vyšla už nejedna veľká hokejová osobnosť, alebo razia "slovenskú cestu", ktorá sa konečne javí ako plnohodnotná alternatíva.

Uznávaný portál The Hockey News vybral pätnásť hokejistov, ktorí majú potenciál na turnaji zažiariť a figuruje tam aj slovenské meno. Krídelník Ondrej Molnár má za sebou májové MS aj jednu edíciu Hlinka Gretzky Cupu. Jeho sumárne štatistiky vyznievajú na 16 bodov v desiatich zápasoch. Čo ukázať rozhodne má aj v Alberte.

Ide o prvý turnaj sezóny 2022/2023 a to je sezóna veľmi dôležitá pre kariéry týchto chlapcov. Vôbec najväčšia pozornosť je sústredená na Kanaďana Conora Bedarda, ktorý by mal byť jednotkou draftu 2023 a treba skonštatovať, že o tom panuje oveľa väčšia zhoda ako v prípade minuloročného Wrighta. Vancouverský rodák žiari už druhý rok, v minulej sezóne nazbieral okrúhlych sto bodov vo WHL, zahral si na dvoch dorasteneckých šampionátoch a nastrieľal spolu 13 gólov. V Red Deere však hrať nebude.

Z kanadského tímu si však treba spomenúť Caluma Ritchieho, Braydena Yagera, Zacharyho Bensona a Rileyho Heidta. Prvý menovaný si meno buduje v kanadskej juniorskej OHL, kde mal spoluhráčov o dva či tri roky starších, no i tak patril medzi ťahúňov Oshawy. Aj Yager s Bensonom a Heidtom sú útočníkmi, akurát pôsobiacimi vo WHL, kde atakovali métu šesťdesiatich kanadských bodov, čiže priemer jedného bodu na zápas. Experti poukazujú aj na obrancu Camerona Allena, nováčika sezóny OHL.

Pomerne zaujímavým rozhodnutím sa prezentovali USA, ktoré nevzali do tímu žiadneho hráča s dorasteneckými šampionátovými skúsenosťami. Káder tvoria prakticky výlučne reprezentační novici, ktorí však pôsobia v NCAA, po boku výrazne starších spoluhráčov aj protihráčov. V prvom kole najbližšieho draftu sa počíta s Quentinom Mustym a z "marketingových" dôvodov nás určite bude zaujímať aj brankár Calvin Vachon, vnuk bývalej gólmanskej opory LA Kings či Montrealu. Zadák Lucas St. Louis je zase synom bývalej hviezdy Tampy Bay a útočník Andrew Kuzma má slovenské korene.

Už dlhé roky je známe, že na Hlinka Gretzky Cupe to nie je len o dvoch severoamerických tímoch a karty by teraz chceli zamiešať aj aktuálni "osemnástkoví" majstri sveta zo Švédska. Tí sa, podobne ako Fíni, snažia každoročne do šampionátového cyklu zaradiť novú partiu hráčov s príslušným ročníkom a aktuálna pozornosť je zameraná na 2005-ky. Forward Otto Stenberg a obranca Theo Lindstein sú pamätníkmi dorasteneckého šampionátového zlata, pričom druhý menovaný má na konte dvanásť štartov v seniorskej švédskej najvyššej súťaži. Niečím podobným sa v sedemnástich rokoch môže pochváliť málokto.

Fínsko vo svojej zostave siahlo po početnej partii hráčov ešte o rok mladších, no doplnilo ich májovým šampionátom ošľahanými chlapcami. Ofenzívny zadák Aron Kiviharju je v predbežných rebríčkoch pre draft 2024 veľmi vysoko a zažiaril aj na bronzových majstrovstvách sveta. O rok skôr by na výbere nováčikov NHL malo zaznieť meno Kaspera Halttunena a Tuomasa Uronena. Dobre stavaní útočníci sa v sezóne 2022/23 môžu zaradiť medzi objavy Liigy v drese HIFK.

Tréner českej "dvadsiatky" Radim Rulík hovoril o kvalitatívnych nedostatkoch v ním vedenej vekovej kategórii a do Edmontonu vezie veľmi mladý tím. Jakub Petr bude mať napriek tomu v Red Deere k dispozícii veľmi kvalitný materiál, najmä v osobe beka Jakuba Dvořáka či útočníka Eduarda Šalého. Brnenský krídelník Šalé bol druhým najproduktívnejším hráčom českej juniorskej extraligy v uplynulej sezóne a svoj druhý dorastenecký šampionát má pred sebou aj obranca Dvořák. Všímať si možno aj šestnásťročného krídelníka Adama Jecha, pôsobiaceho v mládeži Tappary Tampere a v tomto tíme možno poukázať aj na nevďačný brankársky post. Michael Hrabal, pôsobiaci v Sparte Praha s plánmi na prechod do NCAA, bol odhadovanou prvou voľbou v bránkovisku a Čechom by mohol pomôcť k dobrému výsledku. Kategóriu synov slávnych otcov reprezentuje Adam Židlický. Jeho otec Marek odohral vyše osemsto duelov v NHL.