Program
Hokej - 25.07.2022 16:03

Na Slovensko tento rok nezavíta. Takto Stanley Cup oslavovali v Plzni

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Najslávnejšia hokejová trofej si tento rok cestu na Slovensko nenašla. Po dvoch triumfoch Erika Černáka s Tampou Bay bol v sezóne 2021/22 jeho tím zdolaný vo finále. Colorado Avalanche malo na súpiske sedem rôznych národností, vrátane tej českej. 28 odchytaných zápasov si na svoje konto pripísal Pavel Francouz, z toho zhruba tretinu počas play-off a šesťkrát do akcie zasiahol Martin Kaut, no ten sa už počas vyraďovacej fázy hlásil do služby v AHL. Stanley Cup tak domov viezol 32-ročný Francouz a namieril si to do rodnej Plzne k miestnemu pivovaru. Poňal to vo veľkom štýle. Na oslavu ho priviezol americký Jeep a tlieskali mu tisícky fanúšikov.

Do pohára nemohol načapovať nič iné, ako legendárny ležiak. "Je to niečo, v čom som vyrastal a je to vo mne zakorenené. Som rád, že môžem oslavovať na takom ikonickom mieste, ako je Plzenský pivovar. Jeep bol skôr takým spontánnym rozhodnutím, ale oslavy som si užil maximálne. Prvú časť som mal s rodinou, raňajky, pohárik s najbližšími a potom prišla 'verejná časť'," povedal novinárom. Ide len o tretieho českého brankára, ktorý vybojoval Stanleyho pohára. Pred ním oslavoval len Dominik Hašek a Roman Turek. Naši západní susedia boli len druhou zastávkou európskeho turné. Pred nimi sa oslavovalo v Mníchove a pokračuje sa v Augsburgu, Klagenfurte, Štokholme či Čeľabinsku.

Pavel Francouz si na plzenské námestie musel najprv "preraziť" cestu cez dav nadšených fanúšikov a potom už ovládol šou priamo na pódiu, pričom publikom sa nieslo jeho meno. Moment bol preňho o to výnimočnejší, že podobnú oslavu v minulosti zažil ako fanúšik. Pred dvanástimi rokmi na rovnakom mieste oslavoval Petr Sýkora titul s Pittsburghom. "Bol som vtedy na zimnom štadióne a pamätám si to ako včera. V tej chvíli som asi najviac zacielil na to, aby som sa dostal do extraligy. Na Stanley Cup som vtedy ešte nemyslel," zaspomínal na obdobie, kedy bol ešte juniorom a hosťoval v druholigovom Tábore.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora