Program
Hokej - 19.07.2022 22:01

Tréner Feneš má tri týždne pred MS k dispozícii široký káder

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Svetový šampionát hokejistov do 20 rokov sa bude tento rok hrať nezvyčajne v letnom termíne a počas júla tak naša reprezentácia nastúpila do záverečnej fázy prípravy pod taktovkou trénera Ivana Feneša. Svoje dojmy zhodnotil pre web SZĽH. 34 hokejistov na popradskom zimnom štadióne trénovalo vo dvoch skupinách. Súpiska sa oproti pôvodnej decembrovej líšila pre zdravotné dôvody aj mimoriadne úspešný draft. Slafkovský, Nemec, Mešár, Sýkora aj Petrovský sa pripravujú vo svojich nových pôsobiskách v NHL a ich účasť na turnaji v kanadskom Edmontone je otázna. V tomto ohľade je situácia podobná u všetkých desiatich účastníkov majstrovstiev.

Šancu ukázať sa dostal trenčiansky forward Andrej Krajčovič a zvolenské krídlo Jakub Kolenič. Táto dvojica na pôvodný šampionát necestovala, no pre Covid vtedy náš tím stihol odohrať iba dva zápasy. Viac sa však hovorí o účasti čerstvo vydraftovaných chlapcov. "Chalani majú záujem ísť na majstrovstvá sveta. Tešíme sa z toho. Každý jeden, ktorý bude môcť ísť na šampionát, bude veľkou posilou pre nás. Do konca by sme chceli mať definitívne jasno v tom, s kým môžeme počítať pre majstrovstvá sveta. Na základe toho vyberieme hráčov, ktorí pocestujú do Kanady," povedal kouč Ivan Feneš.

So štartom prípravy zároveň nášmu družstvu plynie trojtýždňový čas, počas ktorého musia doladiť všetko potrebné. 9. augusta hráme otvárací šampionátový zápas proti Českej republike. V našej nominácii je zatiaľ devätnásť hráčov z domácej ligy, desať európskych legionárov a pätica hokejistov, ktorí aktuálne pôsobia za morom. Tréner má zatiaľ možnosť pracovať s množstvom chlapcov, z čoho má radosť: "Máme tu k dispozícii pomerne široký káder, a to chýba ďalších deväť mien. Tešíme sa z toho, no na samotných majstrovstvách sveta bude len 22 miest, takže mnohí chlapci ostanú sklamaní. Chceme zložiť konkurencie schopný tím, ktorý pôjde vysoko. V prvý týždeň nekladieme dôraz na detaily, ale chceme, aby chlapci ukázali to najlepšie, čo v nich je," Okrem Česka, proti ktorému slovenské zápasové pôsobenie začne, bude tvoriť "našu" základnú skupinu Kanada, Fínsko a Lotyšsko.

Súpiska SR 20 na výcvikový tábor v Poprade:
Brankári: Šimon Latkóczy (University of Nebraska-Omaha/USA), Matej Marinov (Fargo Force/USA), Patrik Andrisík (Jungadler Mannheim/Nem.), Tomáš Boľo (HC 21 Púchov).
Obrancovia: Boris Žabka (HC Slovan Bratislava), Jozef Viliam Kmec (HC Košice), Dávid Nátny (MHA Martin), Adam Stripai (HK Dukla Ingema Michalovce), Denis Bakala (HC 21 Prešov), Michal Kapičák (HC Topoľčany), Šimon Bečár, Rayen Petrovický (obaja HK Dukla Trenčín), Šimon Groch (HC Olomouc/ČR), Maxim Štrbák (Jokerit Helsinki/Fín.), Michael Laurenčík (Tyresö-Hanviken/Švéd.), Marián Moško (Cornell University/USA).
Útočníci: Roman Faith (iClinic Bratislava Capitals), Alex Šotek (HC Slovan Bratislava), Peter Repčík (HC Košice), Oleksij Myklucha (HK Nitra), Oliver Stümpel (MMHK Nitra), Martin Mišiak (HC Nové Zámky), Matej Kašlík (MŠK Púchov), Samuel Krajč, Samuel Honzek, Andrej Krajčovič (všetci HK Dukla Trenčín), Jakub Kolenič (HKM Zvolen), Róbert Bačo (HC Energie Karlove Vary/ČR), Pavol Štetka (HC Dynamo Pardubice/ČR), Libor Nemec (Lukko Rauma/Fín.), Dalibor Dvorský (AIK Solna/Švéd.), Alex Čiernik (Södertälje SK/Švéd.), Ľubomír Kupčo (Des Moines Buccaneers/USA), Ján Lašák (St. Lawrence University/USA).