Program
Hokej - 12.07.2022 12:23

Kaprizovovi dvakrát nevyšiel útek. Bol pritom 300 kilometrov od USA

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Dianie okolo ruského hokejistu Kirilla Kaprizova naberá priam hollywoodske rozmery. Dvadsaťpäťročný forward pôsobí už dva roky v Minnesote Wild, no počas leta mal veľký problém s návratom z vlasti. Obvinený bol z vyhýbania sa vojenskej službe a dokonca z falšovania dokladu o jej absolvovaní. Od tej doby je jeho presná situácia veľmi nejasná a hmlistá. Podľa niektorých ruských zdrojov mal ujsť do Spojených štátov, avšak jeho klub správy poprel. Podľa Wild si užíva dovolenku v Ruskej federácii a je v poriadku. Do USA sa zatiaľ nedostal, pretože nemá pracovné víza a jeho žiadosť mala byť dokonca dvakrát odmietnutá.

Plán Kaprizovovho úteku mal viesť cez Spojené arabské emiráty, kde boli jeho šance na vstup na palubu lietadla do Ameriky vyššie ako vo vlasti. Neuspel však a nevyšlo to ani na druhý pokus cez Karibik. To všetko môžu byť v konečnom zúčtovaní priťažujúce okolnosti. Rodák z Novokuznecka si mal ešte pred piatimi rokmi zakúpiť falošný vojenský preukaz. Kým sa zdržoval na americkom kontinente, veľká pozornosť sa tomu nevenovala. Medzičasom sa však zisk pracovných víz pre Rusov skomplikoval a týka sa to aj vyše stobodovej hviezdy z minulej sezóny a suverénneho lídra tímovej produktivity. V rámci NHL mu pritom platí päťročný kontrakt.

Za paradoxnú situáciu si môže čiastočne hokejista sám. Minulý rok boli americké konzuláty zaplavené žiadosťami rôzneho typu, súvisiacimi s Covidom-19, repatriáciou, pracovnými pobytmi či služobnými cestami. Preto v NHL mohli Európania hrať aj bez plnohodnotného víza. Tento rok je však situácia iná a krajina svoju vízovú politiku obnovila. Kaprizov dal americkým fanúšikom priestor na široké špekulácie. Pokiaľ bol pred pár dňami v Karibiku, približne tristo kilometrov od amerického pobrežia, bezpečnejšie sa javilo zotrvanie tam ako návrat do Ruska. Obzvlášť po nedávnom príbehu brankára Ivana Fedotova, ktorý namiesto podpísaného kontraktu s Philadelphiou Flyers skončil na vojenskej základni v Severnom ľadovom oceáne.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora