Program
Hokej - 08.07.2022 09:59

Reakcie hokejistov po drafte: Slafkovský ani nevnímal, Jiříček nadšený z českej stopy

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Slovensko má za sebou suverénne najúspešnejší draft NHL v histórii. V prvom kole si tímy najlepšej ligy sveta vybrali až trojicu našich hráčov, čo sa v histórii ešte nikdy nestalo. Juraj Slafkovský so Šimonom Nemcom boli dokonca dvomi najvyššie vybranými mužmi, zatiaľ čo Filip Mešár z 26. miesta doplnil rady Montrealu Canadiens. Kanadský veľkoklub tak svoje prvé dve možnosti výberu hráča venoval našim chlapcom. Šimon Nemec sa môže tešiť na skúsenosti v mladom a perspektívnom tíme New Jersey Devils. Prekvapila aj Arizona Coyotes, ktorá stále nesiahla po očakávanej jednotke Shaneovi Wrightovi a namiesto neho angažovala amerického útočníka Logana Cooleyho. Talentovaný Kanaďan sa stal až štvorkou, Čech David Jiříček šestkou a jeho krajan Jiří Kulich našiel svojho zamestnávateľa z 28. miesta. Celkovo bolo v prvom kole vydraftovaných pätnásť Európanov.

Že by košický rodák mohol byť jednotkou tohtoročného draftu, sa začalo nahlas rozprávať po konci svetového šampionátu. V rôznych prognózach a predpovediach sa na najvyššom stupni striedal so spomenutým Wrightom. "Nevedel som, čo očakávať, ale keď som počul ako Kent Hughes vyslovil, že si vyberajú hráča zo Slovenska, tak som bol, že 'wow'," neskrýval nadšenie Juraj Slafkovský. Tohtoročný nováčikovský výber mnohí považovali za jeden z najvyrovnanejších v histórii, čo si dobre uvedomuje aj náš krídelník: "Veril som, že by sa to mohlo udiať, ale mohol tam skončiť hocikto. Veď sme videli, že Šimon išiel hneď po mne. Je to niečo neuveriteľné pre mňa, rodičov, všetkých, ktorí ma podporovali, a pre celý slovenský hokej. Znamená to pre mňa strašne veľa. Keď som vedel, že sa to môže stať, tak som si to dal za cieľ a som nesmierne šťastný, že to vyšlo,". Silným argumentom v prospech Kanaďana Wrighta malo byť to, že "Habs" by potrebovali pohyblivého centra, čo Wright spĺňa. "Naozaj sme si dobre naštudovali všetkých hráčov a dospelo to k tomuto rozhodnutiu. Splnil všetky naše požiadavky," potvrdil predvedenú voľbu Kent Hughes, ktorý zastupoval domáci klub.

Kým u nás ešte vrela eufória z draftu Juraja Slafkovského, zaznelo ďalšie slovenské meno. Druhé miesto bral Šimon Nemec. "Som nesmierne prekvapený, je to úžasné. Slováci na prvom a druhom mieste. Keď sme boli deti, snívali sme o tom a teraz sa to splnilo," skonštatoval nitriansky obranca priamo v Kanade. Že by sa mal zmestiť do prvého kola, bolo vysoko pravdepodobné, no optimistickejšie scenáre hovorili o piatom mieste. "Je to neskutočná vec, ale ešte to do mojej kariéry nič neznamená. Musím pracovať ako doteraz a uvidíme, čo bude ďalej," dodala dvojka draftu pre rok 2022.

O splnenom sne a odmene za dlhoročnú prácu bezprostredne po vstupe do NHL hovoril aj Shane Wright, ktorý sa stal hráčom Seattlu Kraken. Dal však na sebe poznať aj to, že sám počítal s vyšším umiestnením ako bolo štvrté miesto. "Niekedy sa to stáva. Myslím si, že tímy vyššie mali pocit, že vybraní hráči lepšie zapadnú do ich štruktúry. Nemám nič proti tomu, tak sa rozhodli," povedal s dodatkom, že každý chce byť draftovou jednotkou. Sám je však víťazným tipom a hodlá na sebe tvrdo pracovať a bude možno ešte motivovanejší. Očakávaným vysokým draftovým "pickom" bol aj český zadák David Jiříček, upísaný Columbusom Blue Jackets. Ten minulý rok získal jeho dobrého kamaráta Stanislava Svozila, teraz o 63 miest vyššie plzenského odchovanca. "Šialené je, že v klube pôsobí aj Jake Voráček. V Česku ho ľudia majú za legendu, vyhral majstrovstvá sveta v roku 2010 a je veľkým idolom. Taktiež je tu klubový skaut Milan Tichý, ktorý taktiež pochádza z Plzne," šťastne menoval mladý obranca.

Prvým kolom prešlo len osem Kanaďanov, za to dvaja Česi a traja Slováci. Slafkovského a Nemca doplnil Filip Mešár. Nebyť zdravotných problémov, popradský útočník by možno bol ešte vyššie. 26. miestom však doplnil trio našincov v prvom kole draftu, čo sa stalo prvý raz v histórii. Doteraz sa nikdy nestalo ani to, že by v úvodnej tridsiatke zazneli dve slovenské mená. "Je to šialené, som rád, že idem do Montrealu, kde je aj Juraj," stručne sa potešil Mešár.

Sumár prvého kola draftu 2022:
1. Montreal Canadiens: Juraj Slafkovský (SLOVENSKO)
2. New Jersey Devils: Šimon Nemec (SLOVENSKO)
3. Arizona Coyotes: Logan Cooley (USA)
4. Seattle Kraken: Shane Wright (Kanada)
5. Philadelphia Flyers: Cutter Gauthier (USA)
6. Columbus Blue Jackets: David Jiříček (Česko)
7. Chicago Blackhawks: Kevin Korchinski (Kanada)
8. Detroit Red Wings: Marco Kasper (Rakúsko)
9. Buffalo Sabres: Matthew Savoie (Kanada)
10. Anaheim Ducks: Pavel Minťukov (Rusko)
11. Arizona Coyotes: Conor Geekie (Kanada)
12. Columbus Blue Jackets: Denton Mateychuk (Kanada)
13. Chicago Blackhawks: Frank Nazar (USA)
14. Winnipeg Jets: Rutger McGroarty (USA)
15. Vancouver Canucks: Jonathan Lekkerimaki (Švédsko)
16. Buffalo Sabres: Noah Östlund (Švédsko)
17. Nashville Predators: Joakim Kemell (Fínsko)
18. Dallas Stars: Lian Bichsel (Švajčiarsko)
19. Minnesota Wild: Liam Öhgren (Švédsko)
20. Washington Capitals: Ivan Mirošničenko (Rusko)
21. Pittsburgh Penguins: Owen Pickering (Kanada)
22. Anaheim Ducks: Nathan Gaucher (Kanada)
23. St. Louis Blues: Jimmy Snuggerud (USA)
24. Minnesota Wild: Danila Jurov (Rusko)
25. Chicago Blackhawks: Sam Rinzel (USA)
26. Montreal Canadiens: Filip Mešár (SLOVENSKO)
27. San Jose Sharks: Filip Bystedt (Švédsko)
28. Buffalo Sabres: Jiří Kulich (Česko)
29. Arizona Coyotes: Maveric Lamoureux (Kanada)
30. Winnipeg Jets: Brad Lambert (Fínsko)
31. Tampa Bay Lightning: Isaac Howard (USA)
32. Edmonton Oilers: Reid Schaefer (Kanada)

Prehľad Slovákov v 1. kole draftu NHL:
Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens), 2022 - 1. miesto
Šimon Nemec (New Jersey Devils), 2022 - 2. miesto
Marián Gáborík (Minnesota Wild), 2000 - 3. miesto
Róbert Petrovický (Hartford Whalers), 1992 - 9. miesto
Boris Valábik (Atlanta Thrashers), 2004 - 10. miesto
Branislav Mezei (New York Islanders), 1999 - 10. miesto
Marián Hossa (Ottawa Senators), 1997 - 12. miesto
Marek Zagrapan (Buffalo Sabres), 2005 - 13. miesto
Marcel Hossa (Montreal Canadiens), 2000 - 16. miesto
Róbert Döme (Pittsburgh Penguins), 1997 - 17. miesto
Andrej Meszároš (Ottawa Senators), 2004 - 23. miesto
Filip Mešár (Montreal Canadiens), 2022 - 26. miesto
Marko Daňo (Columbus Blue Jackets), 2013 - 27. miesto
Kristián Kudroč (NY Islanders), 1999 - 28. miesto
Vladimír Mihálik (Tampa Bay Lightning), 2005 - 30. miesto
/