Program
Hokej - 05.07.2022 19:01

NHL zverejnila najkrajší gól, zákrok aj asistenciu sezóny 2021/22

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Počas júla sa už zvykne medzi hokejovými fanúšikmi žartovať o tom, že im sezóna začína chýbať. Rozhodujúci boj o Stanleyho pohár sa odohral len pred ôsmimi dňami, avšak čakanie do októbra (septembra v prípade európskych líg) býva veľmi dlhé. National Hockey League sa bude snažiť počas tohto obdobia byť aktívna na svojich sociálnych sieťach, mapovať veľké transfery, poľovať na zaujímavé hráčske príbehy a pripomínať veľké momenty z minulosti. Len z nedávnej minulosti sú najkrajšie akcie sezóny 2021/22, pričom liga vybrala po jednom najkrajšom zákroku, góle a asistencii.

Padal na chrbát s polovicou bránky voľnou, avšak nezabalil to a hokejkou sa pokúsil o zázrak. Úspešne. Najlepším zákrokom ročníka sa podľa kompetentných stal zásah Iľju Sorokina z marcového newyorského derby. Gólman Islanders zobral z čepele čistý gól krajanovi Artemijovi Panarinovi, ktorý zrejme dodnes nechápe, prečo jeho strela nezapadla do bránky, ktorej viac ako polovica bola úplne voľná. Sorokin, ktorý sezónu dochytal s úspešnosťou 92,5 percenta sa so svojím mužstvom do play-off nedostal a jeho "save" je zo záveru základnej časti. To sa "Ostrovania" vo svojej konferencii ešte zúfalo hnali za Pittsburghom a Washingtonom, hoci za nimi nakoniec zaostali o 16 respektíve 19 bodov.

Kto pozeral tento ročník najlepšej ligy sveta pozorne, toho honor pre hráča s najlepšou zrealizovanou asistenciou pravdepodobne nemôže prekvapiť. Trevor Zegras, mladý center Anaheimu Ducks, v decembri šokoval a zožal obrovskú pochvalu za lobovaný pass na Sonnyho Milana. Bol z toho gól, ktorý rozhodne ašpiroval na výber tých najzaujímavejších a najoriginálnejších, ktoré padli. Aj komentátorom chvíľku trvalo, kým sa zorientovali, že Zegrasovmu padáčiku nepomohol do bránky neopatrný presun brankára Buffala, ale celá akcia bola cielená, zohraná a nacvičená. Zegras rozdal tento rok 38 asistencií, najviac z tímu, no kúsok proti Sabres si zaslúžil viacnásobné pripomenutie.

Najkrajší gól sezóny strelil Cale Makar, ktorý v januárovom zápase proti Chicagu potvrdil, že dôležité góly nemusia byť hrané len na istotu. V predĺžení povozil defenzívu Blackhawks, striasol zo seba brániaceho Kirbyho Dacha a rutinérsky zvládol aj zakončenie v tesnej blízkosti brankára. Hviezda čerstvého šampióna NHL takto v predĺžení rozhodla o víťazstve svojho tímu 4:3, pričom pre Avalanche šlo o výborné výsledkové obdobie s desiatimi výhrami v jedenástich dueloch. Aj preto sa v boji o konferenčné prvé miesto udržali pred Minnesotou či Calgary. Zladenie techniky s korčuľovaním je na jednotku, no i tak sa našli kritici. Tí by v tejto kategórii videli radšej niektorý zo sólo gólov Connora McDavida.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora