Program
Hokej - 28.06.2022 17:04

Juniorské hokejové MS sú potvrdené. Poznajú program

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Hokejové majstrovstvá sveta dvadsaťročných mali v decembri veľmi nešťastný a neuspokojivý koniec, keď IIHF rozhodla o ich zrušení len tri dni po začiatku turnaja. Dôvodom bol covid, ktorý sa vo veľkom rozšíril v nefungujúcej bubline v Edmontone a Red Deere. Kompetentní ihneď avizovali, že týmto šampionátovú skúsenosť danej generácii hokejistov neodoprú a budú pracovať na náhradnom termíne. Plány sa podarilo naplniť a na svete už je konkrétny rozpis zápasov. Zverenci trénera Ivan Feneša šampionát otvoria derby zápasom s Českou republikou. Okrem nej ich v základnej skupine preverí aj Kanada, Lotyšsko a Fínsko.

Edmonton bude jediným dejiskom turnaja a zúčastní sa ho desať celkov, rovnako ako pôvodne. Ruskú federáciu však nahradia Lotyši, ktorí tak v elitnej kategórii tejto vekovej kategórie nastúpia po štyroch rokoch. Zloženie jednotlivých základných skupín sa oproti pôvodnému termínu zmenilo. Vtedy Slováci stihli odohrať zápasy s USA a so Švédskom, následne im bola pripísaná kontumačná výhra nad ruským tímom. Naša reprezentácia nastupuje do prípravného kempu 18. júla v Poprade. Zostavy jednotlivých reprezentácií však sú veľmi otázne. Hrať sa bude len mesiac po drafte a s tohtoročným draftovými hviezdami sa preto zrejme počítať nedá.

Titul obhajujú Spojené štáty americké, ktoré v januári 2021 svoju cestu končili semifinálovým víťazstvom nad Fínskom 4:3 a finálovým nad Kanadou 2:0. Fíni brali bronz po triumfe nad Ruskom 4:1. Medzi najväčšie hviezdy vtedajšieho šampionátu sa zaradil Trevor Zegras, ktorý má medzičasom za sebou už 61-bodovú sezónu v Anaheime Ducks, kanadský a buffalský center Dylan Cozens, fínsky klenot z floridských radov Anton Lundell, ale aj silná nemecká generácia s Timom Stützlem, Johnom-Jasonom Peterkom alebo Florianom Eliasom. Najproduktívnejším Slovákom na najaktuálnejších odohraných MS hráčov do dvadsať rokov bol Šimon Nemec s bilanciou 0+4.

Program slovenských juniorov na MS 2022:
utorok 9. augusta: Česko - Slovensko
piatok 12. augusta: Slovensko - Kanada
sobota 13. augusta: Slovensko - Lotyšsko
nedeľa 14. augusta: Fínsko - Slovensko