Program
Hokej - 28.06.2022 10:41

Šesť zaujímavostí o triumfe Colorada Avalanche

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Colorado Avalanche nepremárnilo výborne rozohranú finálovú sériu bojov o Stanleyho pohár a po dvoch rokoch kraľovania zosadilo Tampu Bay Lightning. Avalanche v pondelok nadránom vyhrali 2:1 a sériu tak ukončili rezultátom 4-2 na zápasy. Zverenci Jareda Bednara sa dostali na trón National Hockey League po dlhých 21 rokoch, avšak vzhľadom na predvádzané výkony počas celého ročníka, málokto môže hovoriť o nezaslúženom triumfe. Po základnej časti šlo o najlepší tím Západnej konferencie. Edmonton ani Nashville mu v play-off nedokázali vziať ani jeden zápas a so St. Louis si poradili, rovnako ako s Tampou, po šesťzápasovom boji.

Vedenie 2:0 sa už nepúšťa
Lavíny potvrdili "pravidlo", že pokiaľ tím vo finále vyhrá úvodné dva zápasy, z 90 percent prípadov už vyhrá celú sériu. V celej histórii NHL sa niečo podobné stalo 53krát a len v piatich prípadoch sa v takomto scenári zrodil obrat. Nedávna história si takéto scenáre pamätá v rokoch 2011 a 2009, kedy sériu podobným spôsobom zvrátil Boston proti Vancouveru respektíve Pittsburgh proti Detroitu. Colorado sa však tento rok stalo v očiach mnohých po dvoch zápasoch výrazným favoritom. Triumfovalo totiž 4:3 a 7:0, pričom obhajca titulu sa pri nabitej ofenzíve s Rantanenom, MacKinnonom, Landeskogom a Kadrim javil veľmi bezradne.

21-ročné trvanie a 11 rôznych šampiónov
Najdlhšie stanleycupové suchoty trvajú viac ako päťdesiat rokov a tento nechcený rekord drží Toronto Maple Leafs, v tesnom závese s Vancouverom Canucks a Buffalom Sabres. Všetci najlepšiu ligu sveta vyhrali naposledy na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. V tomto kontexte dve desaťročia čakania nepôsobia ako zúfalo dlhá doba, avšak Denverčania sú určite radi, že to je za nimi. Predošlé dva získané Stanley Cupy sú z prelomu milénií a postarala sa o ne partia s Joeom Sakicom, Petrom Forsbergom, Milanom Hejdukom či Patrickom Royom. Nasledovala ešte jedna účasť v konferenčnom finále, no po nej trápenie, počas ktorého sa až osemkrát Colorado do play-off nezmestilo a štyrikrát stroskotalo v prvom kole. Na tróne sa medzitým vymenilo jedenásť rôznych mužstiev.

Historicky dotiahli Tampu a New Jersey
Trojnásobný šampión sa ešte počtom titulov zďaleka nemôže porovnávať s Montrealom, Torontom či Detroitom, ktorí za svoju existenciu pozbierali dvojciferný počet Stanley Cupov. Historická bilancia sa však počíta aj Avalanche a tí sa odpútali od Los Angeles a Philadelphie, dvojnásobných majstrov. Víťazstvom zároveň Colorado historicky vyrovnalo svojho finálového oponenta, ktorý bol ešte do roku 2004 na nule, no odvtedy hral päť finále s nadpolovičnou väčšinou úspešných účastí. Mužstvo z Denveru je vo finále zatiaľ stopercentné. Hralo ho trikrát a poradilo si s Panthers, Devils aj Lightning.

Lightning na Islanders nezaspomínali
NHL je najvyrovnanejšou ligou sveta. Ak ju niekto dokáže vyhrať dva alebo tri roky po sebe, svedčí to o obrovskej kvalite tímu. Tampa túto kvalitu mala a za ostatné triky roky odohrala 279 zápasov, z ktorých 178 dotiahla do víťazného konca. Dlhodobo teda víťazí vo viac ako 60 percentách svojich ligových duelov a to je skvelá bilancia. Tím Jona Coopera bol navyše blízko k tomu, aby zaznamenal zlatý hetrik, ktorý sa naposledy zrodil v 80 rokoch. Postaral sa oň New York Islanders. V dávnejších časoch sériu titulov natiahol aj Montreal alebo Toronto, no to je už dávna história, v ktorej bola konkurencia menej vyrovnaná.

Bookmakeri precenili Vegas aj Toronto
Vždy je zaujímavé pozrieť sa po konci ligového ročníka na to, ako ho videli experti pred pádom úvodného buly. Pochvalu im treba odovzdať za to, že Colorado aj Tampu radili medzi štvoricu najväčších favoritov na zisk pohára a pokiaľ si tipér pred začiatkom sezóny na Avalanche stavil, dnes sa teší zo šesťnásobku vkladu. Ich spolufavoritmi mali byť Vegas Golden Knights, Toronto Maple Leafs a Boston Bruins. U Zlatých rytierov však začali škrípať viaceré interné záležitosti, v komunite fanúšikov NHL sa stali jedným z najmenej obľúbených klubov a sezóna im skončila už základnou časťou, keď o tri body zaostali za ôsmym Nashvillom. Boston a Toronto už vyraďovacie boje hrali. Obaja sa hneď v prvom kole pustili do sedemzápasového boja a prehrali ho.

Iba štvrtý európsky kapitán s pohárom
"Viac ako dvadsať rokov sme čakali, s námahou pracovali a snívali o tomto momente. Konečne sme zožali ovocie po rokoch tvrdej driny. Tento tím je úžasný - od fyzioterapeutov cez naše manželky, fanúšikov a každého, kto pracuje v našej Ball Arene. Je to neuveriteľné," vytešoval sa po víťazstve Gabriel Landeskog. Colorado bolo niektorými pasované do pozície ašpiranta na prvenstvo už v sezóne 2020/21, no v druhom vyraďovacom kole trochu nečakane stroskotalo na Vegas. Aj on osobne môže mať veľkú radosť z trofeje, nakoľko sa stal po Nicklasovi Lidströmovi, Zdenovi Chárovi a Alexandrovi Ovečkinovi len štvrtým Európanom s "céčkom" na drese, ktorý vyhral NHL.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora