Program
Hokej - 26.06.2022 22:14

Rybár po prestupe do Moskvy: Vojnu odsudzujem, hokej ma však živí

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Pod paľbu ostrej kritiky česko-slovenských fanúšikov sa v priebehu niekoľkých dní dostali viacerí naši hokejisti. Kým Česi, Fíni aj Švédi pre sezónu 2022/23 vo veľkom opúšťajú Kontinentálnu hokejovú ligu a dávajú najavo svoj jednoznačný nesúhlas s Rusmi vyvolanou vojnou na Ukrajine, Slováci na východe Európy či za Uralom veselo podpisujú nové kontrakty. Ku Christiánovi Jarošovi, Michalovi Čajkovskému či Michalovi Krištofovi sa najnovšie pridal brankár Patrik Rybár, ktorý po konci v Dyname Minsk putuje do Spartaka Moskva. Ide pritom o mužstvo, ktoré spoločne s CSKA od vypuknutia vojny vyjadrilo najviac podpory Vladimirovi Putinovi.

Bývalý gólman Slovana Bratislava, Piešťan, Hradca Králové či Kärpätu Oulu to preto schytal od viacerých fanúšikovských táborov. Podobne aj Michal Krištof, ktorý ešte v marci odohral za Kometu Brno zápas v žlto-modrom drese a vyjadroval podporu obetiam zbytočnej agresie. "Bolo to určite dojímavé a my sme sa sa snažili ako klub pomôcť čo najlepšie, ako vieme," hovoril vtedy novinárom po zápase a pre hokej.cz dodal: "Bolo to krásne a všetci dúfame, že ten nezmysel, čo sa deje na Ukrajine, sa čoskoro skončí a bude všetko normálne," Novšie informácie hovoria, že nový ročník odohrá za Admiral Vladivostok.

Na nahnevané reakcie reagoval 28-ročný Rybár. Nepriamo priznal, že by sa pôsobeniu v Rusku radšej vyhol, avšak tvrdí, že na to nemal plnohodnotné možnosti. "Odsudzujem všetko, čo sa na Ukrajine deje, rovnako ako každú vojnu. Rozhodol som sa však živiť hokejom. Obetoval som mu celý život. Som v najlepších rokoch. Snažil som sa nájsť cestu, ako zotrvať v Európe, ale zaujímavé ponuky neprišli," povedal v rozhovore pre denník Šport. Kým Švédsko alebo Fínsko avizovalo, že na svetové šampionáty nebude povolávať hráčov, ktorí uprednostnia peniaze a budú pôsobiť v Rusku, SZĽH takémuto kroku zatiaľ naklonený nie je. Rybár je účastníkom troch majstrovstiev sveta a dvoch olympiád.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora