Program
Hokej - 28.05.2022 16:12

McDavid vs. MacKinnon alebo grandiózne playoff finále Západnej konferencie

Adrián Tóthezere Autor: Adrián Tóthezere | Zdroj: JOJ Šport, NHL

Západná konferencia zámorskej súťaži NHL už pozná svojich finalistov. Edmonton Oilers sa stretne vo veľkolepom súboji s Coloradom Avalanche. Skôr postúpil Edmonton Oilers, ktorý zvládol "Battle of Alberta" alebo bitku o Albertu s Calgary Flames. Séria odštartovala vysokou výhrou Calgary pomerom 9:6, no to bolo zo strany Flames všetko. Edmonton vyhral nasledujúce štyri zápasy a celkovo ovládol sériu 4:1. 

Zdroj: Edmonton Oilers/ Instagram


​V posledom zápase sa muselo predlžovať a ako správny kapitán si to vzal na svoje plecia azda najlepší hokejista súčasnosti, Connor McDavid, ktorý rozhodol už po piatich minútach. 

(Zdroj: SPORTSNET, Youtube)

Pre Oilers je to 10. konferenčné finále v histórii a prvé od roku 2006. Zažiarila dvojica Connor McDavid a Leon Draisaitl, ktorí výraznou mierou potiahli svoj tím do finále. Aktuálne sú obaja na čele kanadského bodovania v playoff za bilanciu 7 gólov a 19 asistencií. Draisaitl zaznamenal za týchto päť zápasov proti Calgary až 17 kanadských bodov (2+15), čím naviazal na rekord bostonského Ricka Middletona z roku 1983, ktorý za rovnaký počet zápasov nazbieral taktiež 17 bodov (5+12). 

Zdroj: Edmonton Oilers/ Instagram


Proti však bude rozbehnuté Colorado Avalanche, ktoré sa stalo víťazom Západnej konferencie po základnej časti. Do konferenčného finále playoff postúpilo po víťaznej sérii proti St. Louis Blues pomerom 4:2 na zápasy. Colorado mohol mrzieť piaty zápas, kde mali šancu ukončiť sériu v predĺžení. Podarilo sa im to však o zápas neskôr a to snáď v najlepšom možnom okamihu. Darren Helm rozhodol o víťazstve Colorada 2:3 na ľade Blues šesť sekúnd do konca základnej hracej doby. 

Zdroj: Colorado Avalanche/ Instagram


​Zásah Helma sa stal druhým najneskorším v rozhodujúcich zápasoch od roku 1942, keď sa päť sekúnd do konca trafil Nick Metz z Toronta. 

(Zdroj: SPORTSNET, Youtube)

Za Colorado úradoval okrem iných aj Nathan MacKinnon, ktorý v tejto sérii zaznamenal 7 kanadských bodov. Séria Edmonton Oilers vs. Colorado Avalanche, respektíve finále playoff Západnej konferencie odštartuje 1.6. 2022 o 02:00h SEČ.

Adrián Tóthezere

Adrián Tóthezere

Viac článkov od autora