Program
Hokej - 24.05.2022 14:21

Maďari už nechcú hostiť MS 2023 z politických dôvodov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube
Maďarsko

Budúcoročný šampionát hokejistov má opäť nové dejisko. Turnaj bol pôvodne pridelený Ruskej federácii, no po jej vojenských aktoch voči Ukrajine sa rozhodla IIHF nielen odobrať organizáciu, ale vyradila ju z turnajov pod svojou hlavičkou. Zhruba pätnásť mesiacov pred vrcholom reprezentačnej sezóny sa tak začal hľadať nový záujemca a prihlásilo sa Maďarsko spoločne so Slovinskom. Čerství postupujúci z 1B divízie ponúkli projekt spoluorganizácie, pričom dejiskami mohla byť Budapešť a Ľubľana. Pracovalo sa dokonca s možnosťou, že by sa celých majstrovstiev chopili naši južní susedia, no tesne pred potvrdením dohody cúvli. Majstrovstvá sveta sa tak nakoniec budú hrať v Rige a v Tampere. Na lotyšskej pôde sa hralo v roku 2021, fínske mesto bolo popri Helsinkách tohtoročným dejiskom.

Už maďarsko-slovinská spoluorganizácia mala byť "na výnimku". Podľa pravidiel Medzinárodnej hokejovej federácie totiž musí mužstvo pobudnúť v elitnej kategórii aspoň tri roky a až potom sa môže uchádzať o usporiadanie niektorého z ročníkov. Okolnosti so suspendovaním Rusov a Bielorusov a zrušenie dejiska na poslednú chvíľu však vytvorili mimoriadne okolnosti. Maďari ich mohli využiť, pri svojom návrate medzi elitu po piatich rokoch nastúpiť doma a zaútočiť na historický výsledok. Lenže cúvli a podľa viacerých zdrojov za tým sú politické dôvody. Premiér Viktor Orbán má vrúcne vzťahy k Rusku, dostatočným financovaním si naklonil aj športovú obec a tá teraz nebude stáť za šampionátom, na ktorom si Rusi nesmú zahrať.


Maďari na uplynulom "béčkovom" šampionáte trikrát vyhrali a podľahli len Slovinsku. Spoločne s ním tak postúpili

Zmysel to dáva už len pre viaceré predošlé maďarské kroky počas rusko-ukrajinskej vojny, keď Ukrajincom odmietli dodávať zbrane a odmietavo sa stavali aj ku energetickým sankciám voči Rusku. V hokejovom prostredí tak vo vzduchu ostal jeden veľký otáznik. Slovinsko sa mohlo šampionátu chytiť ako samostatný organizátor, no na prípravu malo iba rok, čo sa nejavilo ako dostatočná doba. V roku 2020 covid na poslednú chvíľu turnaj vzal Švajčiarom, ktorí teoreticky mohli nadviazať na vtedajšiu prípravu hokejového sviatku a ďalšími špekulatívnymi možnosťami boli už potvrdení organizátori pre roky 2024 a 2025, čiže Česká republika a Švédsko s Dánskom. Nenaplní sa žiaden z týchto scenárov. IIHF musela rýchlo konať a rozhodla sa pre lotyšsko-fínsku kooperáciu.