Program
Hokej - 23.05.2022 22:02

Je to tu, kalkulačky na stôl. Dáni zamiešali našou skupinou

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Slovenskí fanúšikovia sa tešili na utorkový posledný zápas skupinovej fázy hokejového šampionátu v domnení, že si to s Dánskom rozdáme pri rovnosti bodov v priamom boji o postup do štvrťfinále. Kým sa však tím Craiga Ramsayho počas dvoch voľných dní chystal na kľúčový zápas, náš súper bol v akcii a predviedol sa tým najlepším možným spôsobom. Poradil si s Kanadou 3:2, čo je z pohľadu bookmakerov druhým najväčším prekvapením tohtoročného turnaja. Viac šokovali len Rakúšania výhrou po samostatných nájazdoch nad Českou republikou. Pre Slovensko to znamená, že svoj osud razom nemá v rukách tak pevne, ako sa mohlo zdať a do akcie sa dostávajú legendárne postupové kalkulačky.

To je scenár, o ktorom sa tak trochu šepkalo, no považovaný bol za nepravdepodobný. Kanaďania a Dáni majú momentálne po 12 bodov a na rovnaké číslo sa dostane aj Slovensko, pokiaľ v utorok vyhrá v riadnom hracom čase.  "Javorové listy" ešte majú pred sebou zápas s Francúzskom a naši potrebujú, aby v ňom zabodovali. V takom prípade sa odpútajú na treťom mieste a Slováci budú potrebovať nad Dánskom vyhrať v riadnom hracom čase. Tri body by sa rovnali postupu, čokoľvek iné by znamenalo vypadnutie. Pokiaľ však Kanada náhodou prehrá aj posledný duel skupiny, našim chlapcom plný bodový zisk stačiť nemusí. Porovnávaná trojica by sa dostala do "minitabuľky" a tá by Slovákom nevyhovovala. Aby vykompenzovali vysokú prehru s Kanaďanmi, Dánsko by museli zdolať aspoň o tri góly. To sa nám podarilo naposledy v roku 2011.

Tri mužstvá s rovnakým počtom bodov sú na majstrovstvách sveta raritou. Odkedy sa formát zmenil na dve osemčlenné základné skupiny (rok 2012), nestalo sa to ešte nikdy. Štyrikrát k tomu však bolo relatívne blízko. Naposledy minulý rok, kedy Lotyši dvomi prehrami v extratime na konci skupinového programu o jediný bodík zaostali za Kanadou a Kazachstanom. Osem rokov predtým sa podobný scenár takmer týkal aj slovenského mužstva, keď USA zakotvili na druhom mieste, o bod pred Fínmi a našimi reprezentantmi. V konečnom dôsledku sa však vždy porovnal len vzájomný zápas dvojice tímov a nám by vyhovovalo, keby tomu tak bolo aj teraz. Zverenci Heinza Ehlersa sa však v pondelok prezentovali oduševneným výkonom a hoci počtom striel zaostali, po pätnástich minútach hry viedli už o dva góly a Kanade dovolili iba zníženie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora