Program
Hokej - 04.05.2022 10:26

KHL alebo reprezentácia! Severské krajiny dali hokejistom ultimátum

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Švédsko a Fínsko patria dlhodobo medzi krajiny, ktoré najotvorenejšie a najjednoznačnejšie vystupujú proti Ruskej federácii. Po dôvody netreba ísť ďaleko, keďže po rozpútaní agresie na Ukrajine sa práve severské krajiny stali jedným z ďalších potenciálnych cieľov. Rozbuškou by mohla byť cesta do NATO, na čo Rusi viackrát výhražne upozorňovali. Protiruské postoje otvorene tieto štáty deklarujú aj v športe. Patrili medzi prvých žiadateľov o vyradenie Ruska a Bieloruska z turnajov pod hlavičkou IIHF a verejne kritizujú aj nadnárodnú KHL. Jokerit Helsinki už svoj odchod z ligy oznámil, no na tejto scéne hralo v sezóne 2021/22 viac ako tridsať Švédov a cez štyridsať Fínov. Ich reprezentačná budúcnosť je teraz otázna.

Podľa agentúry Reuters, oba hokejové zväzy vydali svoje najnovšie stanovisko, v ktorom dali svojim rodákom na výber medzi ruskou ligou alebo reprezentačným dresom. Mnohí pritom po vypuknutí vojny ušli a pôsobisko si našli v iných európskych ligách, no niekoľko ďalších sa zatiaľ ku vojnovej téme stavia alibisticky. "Postoj fínskeho zväzu je jasný. Hráči, ktorí pôsobia v Rusku, si v budúcej sezóne za reprezentačný tím nezahrajú," doslova sa píše v tlačovej správe sedemnásobného medailistu z majstrovstiev sveta. Švédsko je na teraz o trochu benevolentnejšie. Na najbližších MS by si zaň nemal zahrať nik, kto nastúpi v play-off KHL. V budúcnosti sa postoj môže sprísniť.

Viacerí hráči nepriamo naznačovali, že sa počas vojny dostali u ruského zamestnávateľa do problematickej situácie a čelili tlaku, aby sa verejne nevyjadrovali či dokonca aby nerozväzovali kontrakt. Do podobného "vydierania" sa mali dostávať najmä Česi, no viacerí z nich napriek tomu svoje pôsobisko zmenili. Napríklad forward David Tomášek sa z Nižnekamska presúval do Sparty Praha a Radan Lenc vymenil Chabarovsk za Frölundu. Zmena klubu pred koncom ligovej sezóny sa týkala aj niekoľkých našich hráčov. Marek Hrivík prešiel z Nižného Novgorodu do Leksandsu, zatiaľ čo Martin Bakoš sa sťahoval zo Soči do Třinca.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora